Naoružani Vranjanac ubio devojku, javnost se pita – ima li propusta institucija

Vesti 23. feb. 202119:248 komentara
Podeli:

Vranje i dalje u šoku, dan pošto je završena potraga za ubicom koji je 15. januara izašao iz zatvora, gde je bio zbog pokušaja ubistva. Kada ga je policija sinoć pronašla, naoružani 47-godišnji Vranjanac se ubio, ali građani u tom gradu pitaju zašto se uopšte našao na slobodi. U Vranju ocenjuju da su institucije mogle da spreče ubistvo devojke sa šest hitaca na benzinskoj pumpi u subotu, jer su znale da su na slobodu pustile čoveka koji je napadao žene kad god je izašao iz zatvora.

Potraga za ubicom trajala je od subote uveče. U ponedeljak, oko 18 sati, policija je Marjana Stanisavljevića, uz pomoć građana, locirala u pomoćnom objektu jednog porodičnog domaćinstva, gde se sakrio.

Ubica 27-godišnje Vranjanke se, prema policijskom saopštenju, tu i ubio, tokom pregovora sa njim i ubeđivanja da se preda. Telo je poslato na obdukciju, kaže za N1 zamenica višeg javnog tužioca u Vranju.

„Inače, kod osumnjičenog je pronađen pištolj, tačnije – u blizini njegove glave. U džepovima municija. U okviru je bilo osam metaka, jedan metak u cevi, još dvadesetak metaka u džepu farmerica“, kazala je Branislava Mihajlović, zamenica Višeg javnog tužioca u Vranju.

Ne negira da je naoružani muškarac, za istu stvar, već bio u zatvoru.

„Jeste, radi se o višestrukom povratniku. bio je osuđen za krivično delo ubistvo. ‘Odležao’ je tu kaznu, mislim da je bila 12 godina zatvora. Zatim je imao pokušaj ubistva, još par krivičnih dela teških krađa i jedno krivično delo napad na službeno lice“, navela je Mihajlović.

Kako je moguće da se takva osoba, bez ikakvog nmadzora, nađe na slobodi, iako je „praksa“ pokazala da posle svakog izlaska – zlodelo ponavlja?

„Apsolutno je to moglo da se pretpostavi. Da je čovek takve psihičke konstitucije je bilo očigledno kao i da je sklon za takve stvari“, rekao je Nikola Stojiljković, inženjer u penziji.

Kaže Vranjanac Nikola Stanisavljević koji se, sticajem okolnosti, našao na licu mesta kada je Marjan Stanisavljević pokušao da ubije svoju prvu žrtvu 1998. godine, u blizini magistrale prema Nišu. Policajac i on su uspeli da ženu, žrtvu, izbave, ali ju je Marjan ubio čim se našao na slobodi. Nije prezao da nožem nasrne i na njega i policajca, priseća se sagovornik N1.

„Prvo, ja sam saslušavan više puta zbog toga što je vođen postupak protiv policajca da li je prekoračio ovlašćenje jer je pucao. Pre svega su njega teretili, a izgleda malo manje ovoga… To je aprila 1998. bilo. On je posle, avgusta ako se ne varam, sačekao tu ženu. Bio je na slobodi, praktično, posle svega“, dodaje Stojiljković.

Rasplet koji se desio je očekivan i za dugogišnjeg novinara iz Vranja Dejana Dimića. Pratio je suđenja Stanisavljeviću.

„Ja sam pratio suđenje za pokušaj ubistva i doživeo sam nešto neverovatno. To je bila jedna nonšalancija, ponašanje kao da se ništa nije dogodilo, smejao se publici i namigivao ljudima koji su pratili proces“, izjavio je Dejan Dimić, novinar portala Vranje News.

I kada se ponovo našao na slobodi, ubio je 27-godišnjakinju u kafiću benzinske pumpe usred Vranja. Građani pitaju – zašto su institucije to dopustile.

„Sudije ne rade svoj posao kako treba, za dela koja je učinio nije ni trebalo da bude na slobodi“

„Da se nije ubio, on bi i dalje ubijao po Vranju“

„Donose se presude i kazne izuzetno kratke, čak na ivici zakonskog minimuma, čak i ispod njega. Onda možemo i da očekujemo ovako nešto“, naglasio je Dimić.

Komentari

Vaš komentar