Nakon udesa i povrede dečaka, meštani niškog sela blokirali put Niš-Aleksinac

Vesti 18. maj 202220:27 1 komentar
BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

Oko stotinu žitelja niškog sela Čamurlija blokirali su na jedan sat regionalni put Niš-Aleksinac u znak protesta zbog čestih udesa koji se događaju na tom delu puta.

Meštani su zatražili od javnog preduzeća „Putevi Srbije“ hitno postavljanje kompletne horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, a prvenstveno usporivača brzine.

Predsednik Saveta građana Čamurlije Svjetlana Ilić kazala je da na putu koji prolazi pored njihovog sela nema ni jednog znaka da se nailazi na obeleženo mesto, niti pešačkog prelaza do autobuskog stajališta koje je preko puta ulaza u selo.

„Učestale su saobraćajne nesreće i sa lakim i sa teškim povredama, ali i sa smrtnim ishodom. Konkretan razlog za blokadu je teško povređivanje šesnaestogodišnjeg dečaka prošlog četvrtka. Njega je dok je prelazio kolovoz oborio automobil i naneo mu teške povrede“, istakla je Ilić.

Kazala je da se, u više navrata, kao predsednik Saveta građana obraćala niškoj opštini Crveni krst, gradu Nišu i „Putevima Srbije“ i tražila postavljanje saobraćajne signalizacije, ali da je samo dobila odgovor da je reč o „regionalnom putu“.

„U četvrtak, nakon što se dogodio poslednja saobraćajna nesreća, tražila sam od grada i ‘Puteva Srbije’ postavljanje ‘ležećih policajaca’, obeležavanje pešačkog prelaza i znakova za ograničenje brzine i o naseljenom mestu. Ništa nam nije konkretno obećano, ni tada, a ni sada“, izjavila je Ilić.

Ona je kazala da se nada da će ovim protestom uspeti da pokrenu preduzeće „Puteve Srbije“, koje je nadležno za put Niš – Aleksinac, da nešto učini da bi bezbednost saobraćaja bila povećana.

Tražimo, kazala je, samo bezbedan put za našu decu i nas i dodala da Čamurlija ima oko 700 stanovnika.

„U selu imamo školu samo do četvrtog razreda, a nakon toga deca nastavljaju školovanje u Nišu. Do autobuskog stajališta svakodnevno prelaze put koji je mnogo opterećen. Naročito se broj vozila povećao nakon izgradnje garaže ‘Niš – ekspresa’ pored sela i pomeranja naplatne rampe na auto-putu“, istakla je Ilić.

Stanovnici Čamurlije najavili su da će blokirati put svakog popodneva od 18 do 19 časova, sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare