Nakon smrti majke u Gerontološkom, Nišlija sumnja da su stari zapostavljeni

Vesti 19. mar 202121:01 6 komentara
N1

Više od godinu dana stari ne mogu da izađu iz Gerontološkog centra u Nišu zbog epidemije, a sin jedne od korisnica koja je nedavno preminula svedoči da porodice osim što ne mogu da ih vide, teško dolaze i do informacija o njihovom stanju. Kaže da će zato što sumnja da su stari zanemareni i zapušteni podneti prijave nadležnima, a poziva ih da preispitaju situaciju u ovom staračkom domu, u kome je bilo i najviše preminulih od kovida od početka epidemije.

Radovan Živković je sin korisnice koja je pet godina živela u Gerontološkom centru u Nišu, jednom od najvećih žarišta epidemije. Nedavno je preminula, a njen sin kaže da je imala demenciju i druge bolesti, u maju preživela koronu, ali je pre skoro mesec dana preminula nakon što je pala.

U emisiji Južnih vesti „15 minuta“ opisao je šta se neposredno pre njene smrti dogodilo i zašto sumnja da su korisnici staračkog doma u Nišu zanemareni.

„Desetak, petnaest dana pre njene smrti, ja sasvim slučajno dobijam informaciju da nešto nije u redu sa njenom krvnom slikom i da će je poslati kod specijaliste na preglede u KC. Insistirao sam na tome šta to konkretno nije u redu, da nije ponovo kovid, rekli su da nije. Na dalje insistiranje doktorica mi je čitala izveštaj specijaliste i rekla da ima prelom rebara 6, 7. i 8. na dva mesta. Ja sam bio frapiran i pitao sam kada je ona to pala i polomila rebra“, priča Živković.

POVEZANE VESTI

Iz knjige izveštaja mu je, dodaje,  pročitala neke datume kada se, kako su rekli, „spustila“.

„Dobro, možda se takva terminologija koristi u domu da se neko ‘spustio’, ali od spuštanja teško da mogu rebra da se polome. Rekli su i da nije bilo vidljivih simptoma. Ja kao laik u to ne mogu da verujem, da tri polomljena rebra ne ostave nikakav trag, nikakvu modricu“, nastavio je Živković.

Zato kaže da sumnja da njegovu majku nakon tih „spuštanja“, kako su ih opisali, više niko nije pogledao i da su tek posle više dana da su joj rebra polomljena otkrili lekari kada je upućena na preglede u Klinički centar.

Meni to liči na zapuštenost korisnika tamo, što je apsolutno nedopustivo, ističe.

Ovim primerom i odgovara na pitanje o poverenju u Gerontološki centar. Poverenje je, kaže, potpuno izgubio kada mu je majka preminula.

„Na dan kada je preminula su mi rekli da je kod interniste i da tamo više od tri sata čeka da se vrati u dom. Pitao sam da odem po nju i dovedem je, rekli su da može, ali je u Urgentnom nije bilo. Vratio sam se do doma, i dalje su mu pričali da je čekaju i onda posle desetak minuta javili da je preminula“, – prepričava sin.

Živković ističe da je njegovo svedočenje pokušaj i apel da se nešto promeni u Domu za stare u Nišu, gde je na početku epidemije bilo oko 300 korisnika, a sada ih je, prema nekim podacima, duplo manje. Kaže da je u kontaktu i sa drugim srodnicima korisnika koji su nezadovoljni time kako se u njemu ophode prema starima.

Napominje da je jedan od najvećih problema, pored zanemarivanja, to što porodice nemaju skoro nikakve informacije o zdravstvenom stanju svojih bližnjih, posete su i dalje zabranjene, a komunikacija moguća jedino preko Vibera, za one koji mogu i umeju da ga koriste.

Apel je da se izvrši kontrola, da ljudi vide i preispitaju šta se dešava tamo, da urade svi nešto zbog tih korisnika, jer se oni osećaju zapostavljeno i zanemareno, poručuje.

Njegov utisak je da je u ovoj ustanovi sve krenulo nizbrdo sredinom prošle godine, nakon hapšenja direktora koji je skoro tri meseca na slobodi, a dalja istraga još u toku.

Nišlija najavljuje pravnu bitku, ali moli nadležne da hitno reaguju zbog onih koji u ovom domu i dalje žive.

Da li će se to i desiti trenutno nije poznato, jer na ta pitanja još nema odgovora Ministarstva za socijalna pitanja. Novinari takođe nisu uspeli da stupe u kontakt sa novom direktorkom Gerontološkog centra, a na pitanja nisu odgovorili ni iz ustanove, pišu Južne vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare