Tek izgrađen, a čeka na obnovu: Urušena deonica puta Kragujevac-Batočina

Vesti 06. feb 202119:33 48 komentara

Saobraćaj magistralnim putem Kragujevac-Batočina otežano se odvija nakon što je, zbog klizišta, obrušen deo puta. Prema najavama Puteva Srbije sanacija deonice biće gotova za dva i po meseca. Brza saobraćajnica od Kragujevca do autoputa Beograd-Niš građena je 16 godina, a poslednja deonica od pet kilometara puštena je u rad u oktobru prošle godine.

Zbog obrušavanja dela puta na nikšićkom brdu vozila se u dužini od 500 metara preusmeravaju u desne kolovozne trake, smer Kragujevac-Batočina.

Brza saobraćajnica građena je od 2004. godine a 25 kilometara puta koji povezuje Kragujevac sa autoputem Beograd-Niš, kod Batočine, svečano je otvaran, po deonicama, još od vlade Vojislava Koštunuce.

„Ovo mesto govori o odnosu države prema Kragujevcu. Ovaj put rađen je 16 godina, otvarali su deonicu po deonicu svi političari koji su u tom trenutku bili na vlasti od Velimira Ilića do Zorane Mihajlović. Odnos države prema Kragujevcu govori da je zapostavljen jedan od centralnih gradova u Srbiji, a to kulminira dolaskom SNS na vlast i nacrtom prostornog plana koji je trenutno u opticaju i o kome se uopšte ne govori u Kragujevcu. Kragujevac ostaje u zapećku, zaobišli su ga svi putevi a ovaj jedini koji nas je spajao sa autoputem uspeo je da se uruš“, navodi Jovanka Nikolić, urednica portala Glas Šumadije.

Nekadašnji odbornik i član gradskog veća Kragujevca ističe da je napravljen niz problematičnih poteza u izgradnji puta.

„Kao što vidimo ovao deonica je već jednom krpljena. Postojao je problem već u prethodnom periodu koji nije saniran krpljenjem puta. Vidimo ogroman broj propusta, od izvođača radova, inspekcijskog nadzora i stručnog nadzora. Šta bi se desilo da je prošla neka porodica ovde? Došlo bi do nesreće. Pukim slučajem nije došlo do nesreće. Zahtevamo da se obavi kontrola i na drugim kritičnim mestima kako ne bi došlo do nesreće u budućnosti“, ističe Dalibor Jekić, iz Stranke slobode i pravde.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je u oktobru (2020.) u Batočini označio kraj radova na brzoj saobraćajnici, a pre dva dana obišao je obrušeni deo puta. Najavljuje brzu popravku, a za sve krivi loše urađenu kišnu kanalizaciju.

“ Put je oštećen jer kišna kanalizacija, rađena 2009. i 2010. godine nije dobro obavljala svoj posao. Pojava podzemnih voda dodatno je uticala na pojavu klizišta i oštećenje puta. Ovaj deo puta će biti brzo saniran, za dva do dva i po meseca. Biće urađeno 100 metara puta sa 40 šipova i potpornim zidom. Radovi će biti trajni bez ponovnog otcepljenja, iako se pojave podzemne vode“, rekao je tada direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Biciklista koji svakodnevno vozi ovom deonicom naglašava da je odronjeni deo puta dva-tri puta krpljen asfaltom.

„Od kako su radili, prva traka im je pustala. Sada kada su gradili ovu novu, radili su i potporni zid i posle mesec, mesec i po dana pustili su opet put“, kaže Kragujevčanin Ivan Veličković.

N1: Koliko puta je krpljeno?

Veličković: Krpljeno je, ja mislim, drugi ili treći put do sada.

Radnika danas nema pored obrušenog dela puta. U kragujevačkom Preduzeću za puteve za N1 ističu da čekaju projektnu dokumentaciju za sanaciju urušenog puta i nalog Javnog preduzeća Putevi Srbije, posle kojih kreću u sanaciju klizišta i saobraćajnice .

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare