Najviše dokumenata sa Rio Tintom potpisano za vreme Vlade Ane Brnabić

Vesti 20. jan 202216:54 > 17:06 32 komentara
N1

Prema dostupnim podacima četiri rešenja potpisano je sa Rio Tintom za vreme dve Vlade Vojislava Koštunice. Tri rešenja potpisana su za vreme Vlade Mirka Cvetkovića, jedno za vreme Vlade Ivice Dačića.

Od kada su Vladu preuzeli Aleksandar Vučić i Ana Brnabić potpisano je, prema dostupnim dokumentima, čak osam rešenja, uključujući i Vladinu Uredbu o prostornom planu koju potpisuje premijerka Ana Brnabić. Najviše puta svoj potpis na dokumenta sa Rio Tintom stavlja ministar iz SPS-a Aleksandar Antić – sedam puta.

Ono što je dostupno javnosti Srbije, pokazuje da je prvo rešenje sa kompanijom Rio Tinto odobreno 8.juna 2004. godine za vreme Vlade Vojislava Koštunice. Ministar rudarstva tada je bio Radomir Naumov, član DSS, a potpisnik rešenja je zamenik ministra Đorđe Mihailović. Godinu dana kasnije pod istom Vladom i ministrom potpisano je još jedno rešenje sa australijskom kompanijom, kao i 2007 godine.

POVEZANE VESTI:

U drugoj Vladi Vojislava Koštunice za ministra rudarstva je postavljen takođe kadar DSS – dr Aleksandar Popović, koji je i potpisnik rešenja iz 2008. godine.

Te godine menja se Vlada, premijer postaje Mirko Cvetković, a ministar rudarstva Petar Škundrić iz SPS-a, koji je potpisao rešenja sa Rio Tintom 2008. i 2009 godine, u pitanju su produženja rokova za istražne radnje.

Godine 2011. usledila je rekonstrukcija Vlade, a rudarstvo potpada pod Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje vodi Oliver Dulić, čiji državni sekretar Bojan Đurić potpisuje novo rešenje sa Rio Tintom 2011.

U međuvremenu 4. jula 2011. gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović (G17 plus) sa kompanijom potpisuje Memorandum o saradnji, koji predstavlja dokument o namerama i razumevanju između kompanije i lokalne samouprave, odnosno njenih javnih preduzeća.

Kada je 2012. godine Vladu preuzeo Ivica Dačić, ministar rudarstva bio je Milan Bačević, koji 2013. godine potpisuje rešenje sa rokom trajanja od dve godine. Vladu Srbije ubrzo preuzima Aleksandar Vučić. Ministarstvo rudarstva pripada SPS-u, a ministar postaje Aleksandar Antić, koji 2016. potpisuje rešenje sa Rio Tintom sa rokom važnosti od dve godine.

Godine 2017. Vladu preuzima Ana Brnabić, a mesec dana kasnije Antić stavlja potpis na Memorandum o saradnji sa Rio Tintom, koji predstavlja namere obe strane o saradnji i razumevanju. Taj dokument predviđa i osnivanje Radne grupe za projekat „Jadar“, u kojoj su predstavnici javnih preduzeća, ministri, predstavnici australijske ambasade i dva predstavnika kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Antić 2018. stavlja novi potpis na rešenje o nastavku geoloških istraživanja Rio Tinta, sa rokom važnosti od dve godine. Zatim 2020. godine ponovo potpisuje rešenje sa Rio Tintom. Isto 2020. Antić izdaje rešenje o zadržavanju prava na istražnom prostoru. Iste godine ministar Antić kompaniji Rio Tinto daje rešenje o proširenju istražnog prostora.

Mesec dana kasnije ministar Antić potpisuje i rešenje o odobravanju primenjenih hidrogeoloških istraživanja u Lipničkom Šoru, odakle Rio Tinto planira da uzima vodu iz aluviona Drine za potrebe postrojenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare