Najstarija kuća u Novom Sadu promenila vlasnika, Zavod – ostaće kulturno dobro

Vesti 10. apr 202119:37 29 komentara

Špilerova kuća, najstarija kuća u Novom Sadu, nedavno je promenila vlasnika, a deo novosadske javnosti zabrinuo se da bi na mestu najstarijeg gradskog zdanja, mogla da nikne višespratnica. U novosadskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture uveravaju da razloga za bojazan nema i da će kuća, koja godinama propada, tokom godine biti restauirana.

Najstarija kuća u gradu, neki kažu starija čak i od samog grada. Špilerova kuća ime je dobila po nekadašnjim vlasnicima – porodica Špiler tu je živela u prvoj polovini dvadesetog veka, ali istorija zdanja počinje mnogo ranije. Istoričarka umetnosti Donka Starčić priča nam da su joj temelje postavili jezuiti krajem sedamnaestog veka.

„Legenda kaže da su kuću u Majuru petrovaradinskom sagadili isusovci sebi za letnjikovac, međutim to je samo legenda. Devedesetih godina sam malo pažljivije proučavala kuću i karte Petrovaradina, i ja sam na jednoj karti našla ovde ucrtan objekat gde je pisalo škola. I tada sam pretpostavila da je možda moglo da bude osim letnjikovac isusovaca da je to mogla da bude i njihova škola“, kaže istoričarka umetnosti Donka Starčić.

Danas je kuća nečiji dom, ali i spomenik kulture. Šta se krije iza urušenih zidova i oronule fasade pitali smo Donku Stančić.

„To jeste barokna kuća, sa masivnim zidovima, sa divnim baroknim masovnim krovom, koji je redak ovde u Vojvodini, ali vrednost ove kuće je izuzetna jer ona ima jednu salu, to je jedan prostor kvadratne osnove, to je veliki prostor, iznad koje jedan svod, preko kog idu dva ukrštena potporna luka koja se ukrštaju tu u temenu. Dakle ta plastika koja je tu izvedena i ta konstrukcija svoda ja to nisam u Novom Sadu srela, a mislim da nema ni u Vojvodini, osim možda da bi se pronašlo u konacima manastira“, dodala je Stančić.

N1

Nedavno je Špilerova kuća promenila vlasnika – a deo novosadske javnosti zabrinuo se da bi na mestu najstarijeg gradskog zdanja mogla da nikne višespratnica. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture to demantuju i kažu da će kuća uskoro biti restaurirana.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada je u okviru nastavka realizacije Projekta obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave, u objekte na kojima se planiraju radovi u toku 2021. godine uvrstio i Špilerovu kuću kao pojedinačan spomenik kulture. Kulturno dobro ima utvrđen status i utvrđene mere tehničke zaštite koji ostaju isti bez obzira na promenu vlasnika“, naveo je Gradski zavod za zašttu spomenika kulture.

Dakle na adresi Vladimira Gortana 8 ostaje barokno zdanje podignuto pre tri i po veka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare