Najezda zmija na Niš: Građani ih nalaze u kućama, dvorištima, motoru automobila

Vesti 14. jul 202114:12 10 komentara
N1

Udruženje "Zoo Planet" iz Niša svakodnevno dobija najmanje 15 poziva građana koji su videli zmiju u svom dvorištu, kući ili na ulici, kao i onih koji se plaše zmija i interesuju se kako da preventivno zaštite sebe i svoj dom. Predsednik Udruženja "Zoo Planet" Dušan Stojanović rekao je za agenciju Beta da su volonteri udruženja tokom leta intervenisali više od 60 puta zbog zmija koje su građani pronalazili u dvorištu, kući, na ulici ili na drugim mestima.

Reč je, dodao je Stojanović, isključivo o neotrovnim zmijama, prvenstveno o stepskom i eskulapovom smuku.

Povezane vesti

„Uglavnom intervenišemo zbog zmija koje građani pronalaze u kućama, jer iz dvorišta uglavnom pobegnu. Imali smo, međutim, pozive i zbog zmija na drugim mestima, recimo na Bulevaru Nemanjića pored jedne banke ili pre par dana u motoru automobila koji je bio parkiran na Somborskom bulevaru“, kazao je Stojanović.

Dodao je da su volonteri uglavnom pronalazili zmije u prizemlju kuća koje se nalaze pored napuštenih dvorišta ili njiva.

„Zmije ulaze u kuću u potrazi za hranom ili budu u dvorištu pa kad čovek naiđe, u želji da se sakriju, uđu u kuću jer ona u tom trenutku za njih predstavlja utočište“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, aktivnost zmija značajno je smanjena od kako je krenula visoka temperatura.

„Zmije su najaktivnije kada je spoljna temperatura od 25 do 28 stepeni Celzijusovih, tako da smo najviše poziva imali u drugoj polovini maja i tokom juna. Sada izlaze iz svojih skloništa uglavnom u popodnevnim časovima“, objasnio je Stojanović.

Dodao je da se sada događa da građani pozivaju „Zoo planet“ jer na asfaltu vide zmiju koja se uvija i kažu da je vrlo agresivna.

Zmija se uvija kad doživi toplotni udar

„Ne radi se zapravo ni o kakvoj agresivnosti, već o tome da se zmije vrte u krug kada dožive toplotni udar. Kada je temperatura izuzetno visoka, ove životinje mogu da usled toplotnog udara i uginu“, istakao je Stojanović.

Kazao je da građani mogu i sami da vrlo lako razlikuju otrovne od neotrovnih zmija.

„Otrovne zmije poput poskoka i šarke su debele i ne rastu više od 65 centimetara. One nisu viđene u gradu poslednjih 15 godina. Građani viđaju smukove, a stepski smukovi mogu da narastu i do tri metra“, izjavio je Stojanović.

Kako je kazao, Udruženje „Zoo Planet“ trenutno ima 13 volontera sa sertifikatom za hvatanje zmija i razmišlja se da neki od njih budu stalno zaposleni kako bi mogli da budu na usluzi građanima 24 časa dnevno.

„Komunalna policija nam dosta pomaže jer nekada imamo dosta poziva i intervencija i ne možemo da stignemo sami na sve lokacije, već i oni prevoze naše volontere“, izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, zmije koje volonteri uhvate, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode obleležavaju i puštaju u prirodu, van grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare