Nestašica Sputnjika u Novom Sadu i Kragujevcu, čeka se rešenje

Vesti 01. okt 202114:20 > 14:44 23 komentara

U Kragujevcu nema vakcine Sputnjik V za treću dozu, a tom vakcinom ne raspolažu ni u Domu zdravlja Novi Sad.

U Kragujevcu epidemiloška situacija je zabrinjavajuća i veliki broj obolelih već je na lečenju u Kliničkom centru. Do sada je protiv koronavirusa vakcinisano 78.000 građana. U domu zdravlja kažu da imaju dovoljno prvih i drugih doza Sputnjika V, a treće trenutno nema.

Povezane vesti:

„Građanima je od početka aprila bilo dozvoljeno da biraju vakcinu koju žele da prime, bilo da se radi o prvoj, drugoj, a sada i trećoj dozi… Mi imamo količine vakcine koje su opredeljene za građane koji se prijave preko e-Uprave za prvu dozu, imamo i dovoljno druge doze vakcine“, kaže za N1 Danijela Petrović iz Doma zdravlja Kragujevac.

Ona objašnjava da se ruska vakcina sastoji iz dve različite komponente, a da se prva komponenta daje kao treća doza, koje za sada nema.

Po najvama iz Instituta Batut to će biti regulisano za oko dve nedelje, tako da svi koji žele da prime Sputnjik vakcinu kao treću dozu mogu da sačekaju, govori Petrović.

Ako građani ne žele da čeakju, mogu da izaberu neku drugu vakcinu u dogovoru sa lekarom i sopstvenim zdravstenim stanjem.

Penzionerke koje su na vakcinalnom punktu u Sokolani govorile za N1 preporučile su svima da prime vakcinu.

„Što je sigurno, sigurno je. Ne može da bude gore, samo bolje“, rekla je jedna Kragujevčanka.

„Vakcina je oduvek postojala, postoji i sada. To nije bauk“, kaže druga žena koja je primila injekciju.

U Domu zdravlja Kragujevac ističu da je epidemiološka situacija još uvek dramatična. Broj ekipa za kovid pacijente je na maksimumu, zbog čega je na minimumu broj ekipa za nekovid pacijente.

„Imamo više od 800 pregleda dnevno. Broj pozit pacijenata je samo tokom vikenda pao ispod 200. Podjednako su nam pozitivni i stariji i mlađi pacijenti“, kaže doktorka Sanja Kojić iz Doma zdravlja.

U Kragujevcu je koronom novozaraženo 233 građana. Na lečenju od kovida-19 u Kliničkom centru je 288 pacijenata, od kojih je 19 na respiratoru, prema podacima od 30. septembra.

Od početka pandemije, osim za režimske medije, nemoguće je doći do detaljnijih informacija o stanju u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru, jer direktor i portparolka odbijaju komunikaciju.

Manjak Sputnjika i u Novom Sadu

Dom zdravlja „Novi Sad“ trenutno ne raspolaže Sputnjik V vakcinama, kažu u ovoj ustanovi.

Dodaju da ustanova nadležna za distribuciju vakcina jeste Institut „Batut“, kao i da će obavestiti javnost kada bude nastavljena imunizacija Sputnjikom V.

Građanima je trenutno dostupna Sinofarm, Astrazeneka i Fajzer vakcina.

Situacija u Domu zdravlja Novi Sad je nešto mirnija nego početkom nedelje jer su manje gužve za preglede, kažu iz ove ustanove za N1.

„Poslednjih mesec dana imamo veći broj pacijenata koji se javljaju ovde u kovid ambulantu“, kaže Aleksandra Milinković Lacković iz Doma zdravlja i upozorava da broj novoobolelih raste svakog dana.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare