Nabavka privukla pažnju Zapada: Da li će Srbiji zameriti zbog naoružanja iz Kine

Vesti 12. apr. 202219:07 > 19:2234 komentara
Podeli:

Isporuka sistema protivvazdušne odbrane koji je u Srbiju stigao iz Kine dogovorena je još 2019. godine; polemike u javnosti izazvao je trenutak u kome je oružje stiglo. Taj trenutak privukao je i pažnju Zapada. Vlada Nemačke primila k znanju takvu informaciju, a odgovor stiže i iz Amerike.

Pročitajte još:

„U principu, federalna vlada očekuje od svih kandidata za EU da se usklade sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i tako joj se približavaju“, bila je reakcija Berlina.

„Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena“, saopštili su za Glas Amerike iz Stejt departmenta.

Od Srbije se očekuje jasan stav po pitanju ukrajinske krize, a ovaj potez se može smatrati balansiranjem Srbije po pitanju spoljne politike na Istoku, kaže Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

"Jer iako se očekuje da će distanciranje Srbije od Rusije zapravo približiti Srbiju zapadu Srbija i dalje revnosno održava veze i kontakte sa partnerima sa Istoka samo što se čini da će Moskvu sve više i više u budućnosti zameniti Peking i da će Kina postati oslonac Srbije na Dalekom istoku", rekao je Vladisavljev.

A da li će nam to zameriti i koliko? Vladisavljev kaže za sada nema jasnog stava ali se može promeniti ukoliko zapadne zemlje zaoštre odnose sa Pekingom.

Dolazak moćnog FK 3 PVO sistema iz Kine novost je za Srbiju ali i za Kinu, jer je Srbija prva evropska zemlja koja je nabavila taj sistem, objašnjava nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Nije nemoguće u nekoj perspektivi, ukoliko taj sistem može da se adekvatno integriše sa ostalim NATO uređajima da kupe i neke druge zemlje pošto je kvalitetan i koliko znam cena mu je znatno povoljnija od bilo kog sistema te vrste i tog kalibra", rekao je Šutanovac.

Vojnu opremu Srbija nabavlja i sa istoka i sa zapada. Prema pisanju Nove S u prethodne tri godine nabavljeno je 14 modernizovanih "migova 29", zatim iz Rusije 30 tenkova, PVO sitem, jurišni helikopter, protivoklopne rakete, iz Nemačke borbeni helikopter a iz Francuske PVO kraćeg dometa i osmatrački radari.

U Vojnom sindikatu kažu da je nova oprema potrebna, ali ističu da je važno imati ljude koji će je koristiti.

"Ono što čini vojnički stroj je čovek. I ako vi u tenku nemate tri člana posade ili ako nemate u vojničkom stroju sve vojnike koji treba da čine taj vojnički stroj onda vi nemate ni vojsku. I džabe vam ti savremeni sistemi, borbene tehnike i oprema ukoliko njih nema ko da opslužuje i održava", govori predsednik Vojnog sindikata Novica Antić.

Pitanje je sada kako će sistem kineske proizvodnje biti uklopljen sa ostalim sistemima u Vojsci Srbije koji su uglavnom ruske proizvodnje.

"Sličan problem možemo da imamo i kada stignu najavljeni avioni iz zapadne Evrope, konkretno rafali iz još neke zemlje. Dakle setovanje na nove sisteme je izuzetno teško i komplikovano i ja se nadam da ljudi u Generalštabu o tome uveliko razmišljaju", kaže Dragan Šutanovac.

Koliko je Srbija raketni sistem platila još uvek nije poznato pa iz vojnog sindikata ukazuju da bi to trebalo obelodaniti.

"Ako je neko već javno rekao da smo mi taj sistem kupili to više nije tajna, mi ga imamo, ali zašto bi bila tajna koliko je taj sistem plaćen", rekao je Novica Antić.

Očekuje se da ovaj sistem uskoro predstavi i sam predsednik, koji je najavio da će tokom nedelje predstaviti "novi ponos Vojske Srbije" ne precizirajući o čemu je reč.

Komentari

Vaš komentar