Na zaštićenom području nikle bušotine, meštani strahuju – proširenje kamenoloma

Vesti 17. jul 202219:42 8 komentara

Kako je zaštićena zona vodoizvorišta postala teren za geološka ispitivanja, to je pitanje koje ovih dana muči meštane mioničkog kraja. Naime, odlukom Ministarstva zdravlja, deo iznad sela Paštrić pre tri godine proglašen je zaštićenim područjem, ali su se na njemu sada pojavile bušotine, koje su, plaše se meštani, uvod u proširivanje obližnjeg kamenoloma. Da li je njihov strah opravdan teško je reći, jer od nadležnih ne stiže nikakav odgovor.

Dok se kamenolom poslednjih godina ubrzano širio i gutao okolne parcele, vlasnici zemljišta preko puta bili su, kako kažu, spokojni.

„Nismo na to obraćali pažnju, iz razloga što smo znali da celo brdo pripada zaštićenoj zoni vodoizvorišta ‘Paštrić’ sa koga se vodom snabdeva veći deo Mionice“, kaže prof. dr Jelena Jovičić Petrović.

„Praktično ovo brdo je deo odakle se sva voda sliva u podnožje sela Paštrić odakle kreću ti bunari odakle napajaju celu Mionicu“, kaže Vlada Čarapić, odbornik „Slobodni građani Mionice“.

Pročitajte još

Ministarstvo zdravlja Vlade Srbije je 2017. godine donelo rešenje na osnovu elaborata Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu da celo ovo brdo mora biti zaštićeno, a eksploatacija krečnjaka zabranjena. Elaborat je izrađen na osnovu veoma opsežnih i verifikovanih istraživanja, tvrdi sagovornica N1.

„Izgleda da se situacija promenila, mašine su došle i počelo se sa istražnim radovima. Mi smo zabrinuti da će vodoizvorište biti ugroženo. Mi ćemo u narednom periodu ispitati ono što su najveće naše sumnje i bojazni, i nadamo se da ćemo dobiti odgovor na naša pitanja. A to su, zbog čega je odlučeno da se samo nakon tri godine uradi novi elaborat, naručen od strane privatne firme, i zbog čega je na osnovu novog elaborata baš taj deo vodoizvorišta, za koga su zainteresovani za eksploataciju kamena, isključen iz zaštićene zone“, kaže Jovičić Petrović.

Profesorka Jovičić Petrović kaže za N1 da su se meštani zvanično obratili opštinskim službama, republičkoj geološkoj inspekciji, regionalnom sanitarnom inspektoru, ali na odgovor zašto ovaj deo brda nije više u zaštićenoj zoni, još čekaju.

Vlada Čarapić, odbornik SO Mionica kaže za N1 da je na poslednjoj sednici parlamenta obavestio odbornike o istražnim radnjama u zoni vodoizvorišta „Paštrić“ i da je na tome sve ostalo.

Sagovornici N1 tvrde da neće odustati da tragaju za odgovorima na već postavljena pitanja, a nastaviće i sa informisanjem meštana mioničke opštine, pre svega, Paštrića, o tome šta su moguće posledice ako nad vodoizvorištem bude otvoren kamenolom.

„Ovo vodoizvorište vodom napaja 55 odsto opštine Mionica. Mi ako dozvolimo da se ovde rade miniranja, ako bude otkrivanja majdana, velika je verovatnoća da će se poremetiti podzemni tokovi voda i da će Mionica u nekoj budućnosti ostati bez vode. Mi dobijamo vodu i sa druge strane, ali u daleko manjoj meri nego odavde iz Paštrića“, kaže Čarapić.

Razgovarali smo sa predsednikom mioničke opštine Bobanom Jankovićem. Odgovore na pitanja, zašto je samo nakon tri godine rađen novi elaborat kojim je sužen prostor zaštićene zone izvorišta i ko buši po mioničkom ataru, nismo dobili.

Zbog problema sa vodosnabdevanjem u mioničkoj opštini je prošlog leta bilo zavedeno vanredno stanje, a u sanabdevanje meštana zdravom pijaćom vodom bila je uključena i Vojska Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare