Na zahtev stanara, u Boru uklonjena rampa postavljena zbog obolelog dečaka

Vesti 30. dec 202109:44 208 komentara
Freeimages/jvangalen

Većina stanara zgrade 117 u ulici u Boru palo je na ispitu humanosti.

Naime, kako piše RTV Bor, prolaznu ocenu nisu dobili jer se 21 porodica od ukupno 31 izjasnilo za uklanjanje rampe, podignute zbog Nikole Smolovića koji ima samo sedam godina i tešku bolest celebralnu paralizu.

O ovom problemu nisu želeli da pričaju najmerodavniji u zgradi – upravnik i njegov zamenik, a prema oceni većine stanara, razlozi za rušenje rampe su objektivni.

„Znamo situaciju i žao nam je dečaka, ali nas niko ništa nije pitao kada se gradila ta rampa. Dosta je široka i nema mesta da prođu ostali stanari“, rekla je Kristina Ćirić, stanarka.

Dobrica Đurić, član Gradskog veća u Boru, kaže da rampa mora da bude 110 centimetara širine, da jeste mali prostor između zida i rampe, ali da je bila završena i da su postavljeni guma i rukohvati, konstatuje da je moglo da se ide preko nje.

Da bi malom Nikoli olakšali detinjstvo, a roditeljima ublažili tešku muku, Grad Bor je podigao rampu pre nekoliko meseci, nakon što im se porodica obratila za pomoć. Građevinski inženjeri su predložili rampu koja prema pravilniku ispunjava sve standarde. Do sada je u Boru sagrađen veliki broj rampi za invalide i nikada nije bilo sličnih problema.

„Održali smo nekoliko sastanaka sa stanarima, ali dogovora nije bilo. Pokušali smo da objasnimo da sa druge strane nije bilo mogućnosti da sagradimo rampu, jer bi izlazila na ulicu i nema mesta za parking. Nismo postigli dogovor i rampu ćemo preseliti, a za sedmogodišnjeg dečaka naći ćemo novo rešenje“, dodao je Đurić.

Stanari deklarativno žele da pomognu malom Nikoli i to nije sporno, ali žele i da uklone rampu. Jedno sa drugim ne funkcioniše, a roditeljima malog Nikole ostaje da se i dalje muče kao i do sada.

„Rampu su mogli svi da koriste, ali nema veze, šta je tu je. Navikli smo da se borimo i tako ćemo da nastavimo“, kaže Zdenko Smolović, Nikolin otac.

On još kaže da sa komšijama više ne ispija kafu, jer su se, odljudili i to je izgleda glavni problem našeg društva. Na žalost, saosećanje je, u moru svakodnevnih problema, odavno zaboravljena kategorija. Ostaje nada da će lokalna samouprava ispuniti obećanje i da će mali Nikola imati bolje uslove za odrastanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare