Spomenik Nemanji kite i novcem, struka kaže – vlast ih ubedila da je svetinja

Vesti 21. feb 202120:45 > 22. feb 2021 00:4564 komentara
Podeli:

Spomenik Stefanu Nemanji koji je svečano otrkiven krajem januara i dalje je tema u javnosti. Iako na pitanje - koliko košta, odgovor predstavnika države izostaje, na društvenim mrežama poslednjih dana piše se i o "novom fenomenu". Naime, pojedini građani koji dolaze na Savski trg, ispod spomenika ostavljaju novac i cveće. Pojedini su takve fotografije ocenili kao bizarne, dok sociolozi poručuju da je takvo ponašanje u skladu sa uticajem čelnika države, koji su spomenik predstavili kao svetinju.

Na rekonstuisanom Savskom trgu nikad veća gužva. Povod – obilazak spomenika Stefanu Nemanji. Neki su priliku iskoristili da se fotografišu, ali je bilo i onih koji su se interesovali za istorijske detalje unutar spomenika.

A posetioci kažu:

„Na prvi pogled je zaista impresivno i baš je lepo“.

„Spomenikom nisam oduševljen, na slikama što sam gledao na internetu, činilo se interesantnijim“.

„Iskreno oduševljen sam, znam da se mnogima ne sviđa, ne znam zašto“.

„Prelepo izgleda, mislim da je urađena prava stvar, mnogo je lepše nego što je bilo“.

Među građanima su se našli i oni, koji su detaljno analizirali delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

„Samo ovo dole postolje nekako malo – ne treba da stoji ovaj žir na ovome, ako je uopšte žir i nekako sviđa mi se ovo ostalo“, priča dečak Sergej.

„Ovako kad gledam bistu, nekako mi glava malo pognuta napred, kad gledam lice u lice – ok je, ali kad gledam sa strane, nekako mi je glava pognuta, nisam merodavna, ali tako otprilike“, priča svoje impresije jedna starija dama.

Kako bi spomenik „blistao“, briše se na svakih pola sata. A kako slučajno ne bi bio oštećen, čuvaju ga policija i obezbeđenje.

Iako građani ne prestaju da obilaze velikog župana, prethodnih dana bilo je i onih koji su ispod spomenika ostavljali novac i cveće. Oni koji su zaduženi da vode računa o Stefanu Nemanji su to za N1 potvrdili, ali nisu želeli pred kameru. Zaposleni u gradskoj čistoći kažu da od kad je spomenik završen imaju pune ruke posla.

„Ja tri puta dnevno ovde dolazim – pola 3, pola 4, pola 9h“, kaže radnik „Čistoće“.

N1: Je l ima posla dans?

„Ima, ima, evo malopre tamo je bilo puno, ovde isto, ima flaša, papira, bacaju kartone unutra“, navodi.

Ostavljanje darova ispod spomenika, ne treba da čudi, poručuju stručnjaci. Dodaju da se pojedini građani tako ponašaju, jer su ih predstavnici vlasti ubedili da je reč o svetinji.

Povezano:

„Sve više je konfuzuje u svemu onome što se gradi i što se na neki način u toj politizaciji nameće, tako da je teško građaninu da se odredi i samoodredi i da konačno bude blizak onome što bi bila adekvatnost komunikacije sa samim spomenikom, jer ovde je spomenik jednostavno ne samo monumentalan nego pretvoren u sakralni objekt u nešto što je sveto“, navodi sociolog Ratko Božović.

„Ono što je karakteristika za tu pravoslavnu liniju je potreba za celivanjem, za tim nekim fizičkim dodirom i tako dalje, tako da tu ja vidim način na kojima je ljudima prosto rečeno da je to neka nova svetinja i oni se prosto ponašaju na taj način“, kaže Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti.

I dok se Stefan Nemanja „daruje“ novcem, izostaje odgovor predstavnika države – koliko je novca građana dato da Beograd dobije spomenik od 23 metra?

Komentari

Vaš komentar