Na samo 100 metara od valjevskog vodoizvorišta nikla septička jama

Vesti 30. apr 202216:35 16 komentara
Milena Kuzmanović

U zaštićenom delu reke Gradac, uz jedan od bespravno podignutih objekata, ovih dana je “nikla” i septička jama otvorenog tipa, samo 100 metara iznad vodozahvata “Ploče” sa koga se vodom snabdeva Valjevo. U Ekološkom društvu Gradac, koje se stara o zaštićenom toku reke, ističu da će dograđena septička jama predstavljati opasnost od fekalija i drugih nečistoća, koje bi mogle završiti u jednom od najčistijih vodotokova u Srbiji, onog trenutka kada bude puštena u funkciju.

Milica Sredojević, predsednica Ekološkog društva Gradac, ističe da je Gradac svrstan u drugi stepen zaštite, što pretpostavlja zabranu gradnje bilo kakvih objekata, divlju seču, ili izvođenje drugih radova koji mogu ugroziti prirodno dobro i da su gradnju novog objekta prijavili nadležnim inspekcijama.

“Duboko verujemo da će inspekcijski organi i komunalna policija ovoga puta reagovati. Mada, u poslednjih par godina ljudi su počeli da se ponašaju dosta bahato u kanjonu Gradca. Imali smo dosta bespravnih seča i niko, nijedna nadležna institucija nije reagovala. Mi u zaštićenom delu imamo preko 10 divljih, nelegalizovanih objekata, koji su izgrađeni bez dozvola, i to u delu reke gde je gradnja najstrože zabranjena. Primera radi, iznad Degurića je jedna vila sa septičkom jamom. Gde se te fekalije slivaju? Pa u reku Gradac. Niko ne reaguje“, ukazuje Milica Sredojević.

Milena Kuzmanović

Iz Ekološkog društva apeluju na institucije da se konačno pokrenu i počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom jer štite, kako kažu, najčistiju reku u Srbiji u kojoj još živi vidra, kao vrsta koja se u prirodi sve ređe sreće.

“Vidri više u ovom donjem delu Gradca, gde je krenula gradnja, nema. One su se povukle iznad, u deo zaštićenog dobra, od erozivne brane prema Bukovskoj reci. Tamo ih ima puno, a ovde u ovom delu više ne. Znači, tamo gde je čovek umešao svoje prste, vidri nema, priroda se povlači”, objašnjava Sredojević.

Ona kaže da sledeće godine ponovo dolaze iz resornog ministarstva da uzorkuju vodu.

Milena Kuzmanović

“Da li ćemo i posle toga moći da kažemo da imamo najčistiju reku u Srbiji? Teško, ako u nju izlivamo kanalizaciju“, poručuje ona.

Sredojević je izrazila nadu da će u slučaju izgrađene septičke jame neko od nadležnih reagovati. Međutim, iskustvo EKOD-a “Gradac” kada su bespravni objekti u pitanju govori suprotno, inspekcije ne reaguju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare