Na pominjanje blinkera reagovao MUP čije saopštenje stranke ocenjuju kao sramno

Vesti 30. okt 202120:22 > 20:25 83 komentara
Shutterstock

News direktor televizije N1 Igor Božić je prilikom gostovanja u emisiji "Probudi se", govoreći o navodima medija da sina predsednika države Aleksandra Vučića štite Kobre, te da na utakmice ide službenim automobilima Vlade Srbije, ali i o tome ko sve treba da ima ovakav vid obezbeđenja, kazao da se nameće pitanje da li se u svemu tome preteruje i da se, kada prođete centralnim gradskim ulicama, veoma često mogu videti automobili sa takozvanim blinkerima. Na Božićevu izjavu reagovalo je saopštenjem Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) koje je Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila kao - sramno. Pokret "CRNO NA BELO - za pravednu Srbiju" je takođe najoštrije osudio saopštenje MUP-a.

„Mislim da to jeste ozbiljno pitanje, svakako treba da postoje štićene osobe kojima je bezbednost ugrožena, ali se sa druge strane postavlja pitanje da li se preteruje u tome. Kada prođete centralnim gradskim ulicama veoma često ćete videti one automobile sa takozvanim blinkerima, samo se odjednom pojave plavo-crvena svetla, a vi ne znate ko je u tim automobilima. Sećam se da je predsednik obećao još dok je bio prvi potpredsednik Vlade da će se to svesti samo na najneophodnije državne funkcionere, ja uopšte nisam video da se to dogodilo. Svaki dan u gradu vidim makar tri, četiri takva vozila, koja zapravo obezbeđuju nekog“, rekao je Božić u emisiji.

Nakon toga se oglasio MUP i saopštio da je u poslednjih godinu dana oduzelo 69 blinkera i sankcionisalo isti broj osoba zbog neovlašćene ugradnje takve svetlosne signalizacije u vozila. Iz ministarstva su naveli da je to „nekoliko puta više nego prethodnih godina“ kao i da je zakonom „jasno“ definisano koje institucije i lica imaju pravo da koriste blinkere.

„Gospodin Božić, koji bi morao da se zalaže za istinu i objektivno novinarstvo, mogao je, pre iznošenja laži vezanih za blinkere, makar da pokuša da podatake, koje smo mu evo, upravo dali, zatraži. Možda je tako u Luksemburgu odakle je N1, ali u Srbiji nije. Podsećamo gospodina Božića i javnost da je ministar Aleksandar Vulin pre godinu dana pokrenuo akciju kontrole i sankcionisanja svih osoba koje zloupotrebljavaju blinkere na automobilima, a uputio je i službenu belešku kolegama iz Vlade Srbije, čelnicima lokalnih samouprava i direktorima javnih preduzeća, u kojoj ih je podsetio da je zakonom jasno definisano ko i pod kojim uslovima može da koristi blinkere na automobilima“, saopštio je MUP.

U saopštenju dostavljenom N1 pokret „CRNO NA BELO – za pravednu Srbiju“ najoštrije je osudio „još jedan u nizu bestijalnih istupa nedoličnog ministra unutrašnjih poslova, u nameri obračuna sa nezavisnim i profesionalnim medijima u Srbiji“.

Između ostalog, pokret je u saopštenju upitao ministra Vulina „da li luksemburški ministar policije polemiše i targetira direktora jedne nezavisne TV stanice govoreći mu da je sve to možda tako u Srbiji ali ne i u Luksemburgu?“.

SSP je saopštio da je „prava slika Vučićeve Srbije i medijskih nesloboda“ to što MUP i ministar Aleksandar Vulin pišu „sramno saopštenje“ protiv direktora televizije N1, samo zato što je javno postavio pitanje „o bahaćenju funkcionera režima i članova njihovih porodica“.

„Kakva je to država u kojoj nekome može da padne na pamet da na memorandumu policije pošalje saopštenje za medije u kome se preti i vređa direktor televizije za javno izgovorenu reč koja se nije dopala predsedniku države i ministru policije“, navodi SSP u saopštenju.

Nakon što je SSP zaključio da „ne postoji nijedna iole normalna i civilizovana zemlja u Evropi i svetu u kojoj ministar policije javno disciplinuje medije koji nisu po volji režima“, ubrzo je stigao odgovor da MUP ne disciplinuje nikoga.

„Cilj našeg odgovora ni gospodinu Božiću ni SSP-u nije da govorimo šta sme, a šta ne sme da se izgovori u javnosti, već da ukažemo na to šta je laž, a šta je istina“, saopštio je MUP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare