Na pojedinim lokacijama u Nišu dozvoliće se gradnja zgrada sa 15 spratova

Vesti 01. sep 202118:42 9 komentara
N1

Sve je izvesnije da će na pojedinim lokacijama u Nišu biti dozvoljena gradnja stambenih zgrada sa 15 spratova, umesto sadašnjih maksimalno sedam, jer je Komisija za planove na sednici saopštila da su odbačeni zahtevi građana da se izmenama Generalnog urbanističkog plana ne menja maksimalna spratnost stambenih objekata.

Odbačeni su, međutim, i zahtevi građevinskih firmi i investitora da se gradnja zgrada sa 15 etaža dozvoli na čitavom području grada Niša.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković je na sednici Komisije za planove rekao da Nacrt trećih izmena Generalnog urbanističkog plana predviđa da se spratnost menja u pojedinim zonama grada, uglavnom na periferiji.

„Naša ambicija je da dozvolimo gradnju zgrada ‘racionalne visine’ na periferiji, na neizgrađenom prostoru. Time bi taj prostor učinili atraktivnijim za investitore od prostora u centru grada“, izjavio je Stanković.

On je rekao da se trećim izmenama Generalnog urbanističkog plana centar Niša uopšte „ne tretira“, osim jedne lokacije u zoni tržnog centra „Delta planet“.

„Izmenama GUP-a obezbeđuje se u zonama obuhvaćenim izmenama gradnja kompleksa sa nekoliko zgrada, koji će imati i objekte za snabdevanje, obdanište, prostor za sport i rekreaciju. Više zgrade znače i više slobodnog zemljišta za različite namene“, objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, izmenama GUP-a ne dozvoljava se da određene zelene površine budu pretvorene u gradsko građevinskog zemljište, iako je bilo i takvih zahteva investitora.

Vlasnik firme „Šampion“ Bratislav Stanković rekao je na sednici Komisije za planove, da investitori u Nišu zahtevaju da se gradnja zgrada sa 15 spratova dozvoli na čitavom području grada i da se svim investitorima obezbede ravnopravni uslovi za rad.

„Vi ne znate koliki je pritisak na Niš kao univerzitetski centar. Svi traže stanove, a mi ne možemo da proizvedemo toliko sa ograničenjima koja sada postoje“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da su se i u Nišu nekada gradili soliteri i istakao da više zgrade obezbeđuju i više zelenila, jer se zemljište ne opterećuje objektom.

Opozicija traži da se izmene GUP-a odlože ili odbace

Sednici Komisije za planove prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija i opozicionih stranaka, a oni su tražili da se izmene Generalnog urbanističkog plana odbace ili odlože.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević je istakla da je nedopustivo da se na području opštine Palilula predviđa gradnja solitera na čak 25 lokacija, iako taj deo grada nema atmosfersku kanalizaciju i tri puta je bio plavljen za samo 45 dana.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković istakao je da Generalni urbanistički plan predviđa izgradnju višespratnica na 45 lokacija u gradu, iako ni za sadašnje objekte ne postoji odgovarajuća saobraćajna i komunalna infrastruktura. Stanković je dodao i da je prilikom određivanja lokacija za nova naselja potrebno da se svim investitorima omogući da apliciraju, a ne da se odaberu investitori i da im se namenski spreme lokacije.

Predsednica Gradskog odbora Dveri Tamara Milenković Kerković kazala je da gradska vlast pokušava da „iza ledja gradjana“ izmeni postojeći Generalni urbanistički plan i da omogući da se na 100 hektara u Nišu, a od toga na 72 hektara na Paliluli, podigne više od 40 stambenih blokova sa 15 spratova visokih 50 metara.

Planirana izgradnja, dodala je Milenković Kerković, je bez procene uticaja na životnu sredinu, bez saglasnosti najvažnijih ustanova za funkcionisanje grada i na osnovu nezakonitog postupka.

Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju bili su mišljenja da izmene i dopune GUP-a nisu moguće, izmedju ostalog, bez adekvatnog uključivanja javnosti i izrade posebne Studije visokih objekata i njihovog uticaja na okolinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare