Na Megatrendu plate kasne mesecima, Jovanović: Zbog kovida smo svi na minimalcu

Vesti 06. mar 202119:36 77 komentara

Nakon što je pre dve godine propala prodaja Megatrenda, jer se ispostavilo da je kupac nepostojeći, zaposleni koji su se pismom obratili N1 tvrde da su sada i plate nepostojeće. Kažu da ih ne dobijaju mesecima, dok rektor Megatrenda Mića Jovanović kaže da to nije tačno. Plate zbog kovid krize jesu, kaže, umanjene i minimalac dobijaju svi zaposleni, pa i on.

Megatrend u promotivnom videu na svom sajtu poručuje: „Pronađite poslodavca na bilo kojoj tački na planeti, sami odlučite gde će vam biti kancelarija, ako osećate da je ovo odlična prilika, pozivamo vas da nam se pridružite.“

POVEZANE VESTI:

Dok glas iz promotivnog videa uverava buduće studente da je Megatrend odlična prilika, glasovi zaposlenih im taj Univerzitet, kao poslodavca, ne bi preporučili.
Našoj redakciji obratili su se pismom u kojem tvrde da im plate kasne i po nekoliko meseci.

„Poslednja plata koju smo primili u iznosu od 30.000 dinara se odnosi na septembar 2020. a sada smo u martu mesecu. Od čega da živimo??? Poslodavac je često i minimalac koji nam uplati država sa zakašnjenjem isplaćivao navodeći neke besmislene razloge“, navodi se u pismu.

Da zarade kasne potvrđuje i prvi čovek ovog Univerziteta Mića Jovanović. Ali, ne mnogo, procenjuje on.

„Mi dajemo plate sada na drugi način. Dakle, dajemo nedeljno po jedan deo. Svi smo na minimalcu, uključujući i mene i onda ide nedeljno, pa je neko ko vam je dao tu informaciju pobrkao, oni dobijaju plate redovno“, tvrdi Jovanović.

Međutim, u četvrtinama. Pa je poslednje što su videli na svom računu treća ili četvrta četvrtina januara ove godine, kaže Jovanović.

Nije to jedini problem, piše u pismu grupe zaposlenih. Tvrde da su u vreme korone bez zdravstvenog osiguranja.

„Ovo se ne dešava prvi put. Mnogi su hronični bolesnici koji mesecima ne mogu da se leče, jer su vraćeni sa šaltera domova zdravlja, bolnica zbog neoverenih zdravstvenih knjižica“ ističu profesori i zaposleni u administraciji Megatrend univerziteta.

Jovanović nas uverava da i to nije tačno. Poreze i doprinose, kaže, redovno plaća i tvrdi da svi zaposleni imaju socijalno i zdravstveno osguranje.

Jovanović: Nije tačno znate, mislim da se radi o ovim odbeglim našim nastavnicima koji su prešli tu na jedan nepostojeći, fantomski fakultet, ne bih da ga pominjem.

N1: Da li mislite na ljude, odnosno Fakultet društvenih nauka. Da li su to ljudi koji su prešli tamo?

Jovanović: Da, da na njih mislim. Fakultet društvenih nauka.

Iz navoda onih koji su nam se obratili, utisak je da i dalje rade na Megatrendu, a pred kamere neće iz straha.

Ako se među potpisnicima tih redova i zaista kriju bivši zaposleni, Jovanović njima prebacuje što su ga ostavili na cedilu 2019. godine. Dve nedelje pred početak školske godine u jednom danu otkaze je dalo dvadesetak njih, priča on.

Toliko zlo meni nije jasno. Ja lično, a i administracija Univerziteta ništa loše nije uradila prema njima“, kaže Jovanović.

Ako nije, zašto bi se onda svetili? A oni koji su nam pisali pozivaju Jovanovića da svoje trdnje potkrepi dokazima u kojima se vidi da je sve što treba zaista i plaćeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare