Spasioci evakuisali 17 osoba zavejanih na Divčibarama

Vesti 13. dec 202110:36 > 18:31 36 komentara
Zavejani
Čitaoci N1

Planinari-radio amateri i pripadnici Gorske službe uspeli su da evakuišu grupu ljudi koja je na Maljenu zavejani još od subote. Zbog vrlo specifičnog terena i velike količine snega, spasioci su deo puta prešli na skijama kako bi zavejanima dostavili hranu, a ubrzo se do njih probila i mehanizacija. Milan Pejić, iz Gorske službe Beograd potvrdio je ranije da se sa još trojicom drugova pešice probio do zavejanih porodica na Divčibarama.

Svi su sada na sigurnom, navodi se u saopštenju Gorske službe spasavanja

POVEZANE VESTI

Petnaest odraslih osoba i dvoje dece od 6 i 9 godina, bili su zavejani na Divčibarama u kući koja se nalazi na području između vrhova Velikog i Malog Maljena. Oni su prethodno ostali bez hrane, a za vodu su se snalazili tako što su otapali sneg.

Ranije danas četvoročlana ekipa Gorske službe Beograd koju je predvodio Milan Pejić, pešice se probila do zavejanih porodica na Divčibarama i uručila im hranu bez koje su ostali.

Ekipe vatrogasnih jedinica, gorskih službi, policije iz Valjeva, meštani Divčibara, kao i članovi Žžip kluba iz Požege u nedelju su celog dana neuspešno pokušavali da se probiju do zavejane kućice u koju su se sklonile ove porodice.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio jedan od „zavejanih“ u kući Nenad Atanasković, oni su džipovima porodično krenuli na izlet na Divčibare, međutim, imali su problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju su izgubili dosta vremena. U međuvremenu, počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag. Pronašli su usamljenu kućicu i provalili u nju, gde su proveli vreme dok do njih nisu stigli spasioci.

On kaže da „vlasnik verovatno i ne zna da su mu provalili u kuću“, ali misli da se radi „o Lazi geografu iz Valjeva“, kome se ovim putem zahvaljuje.

Atanasković se zahvaljuje i svim ljudima koji su proteklih dana pokušali da dođu do njih i da ih izbave, ali konstatuje da su vatrogasne jedinice i gorske službe kod nas neopremljene za ovakve situacije, što je potvrdio i njihov slučaj. Vatrogasna jedinica raspolaže sa jednom Ladom Nivom, a gorska služba sa Dačijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare