Na Kosovu podnete krivične prijave protiv Božidara Delića

Vesti 16. avg 202213:46 > 14:534 komentara
Božidar Delić
Izvor: N1

Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije u vreme rata na Kosovu, koji je nedavno izabrana za potpredsednik Skupštine Srbije.

Predstavnica ovog Udruženje za ratne zločine „Đakovica 98-99” Škendije Hoda je posle predaje krivične prijave izjavila da očekuju konkretne rezultate.

Hoda je rekla da su ukupno podneli tri krivične prijave, priložene sa činjeničnom dokumentacijom.

Prema njenim rečima, krivična prijava uključuje identifikaciju počinilaca zločina kroz svedočenje albanskih civila u vreme kada su bili zatočeni ili maltretirani od strane srpske vojske i policije.

Gjok Sokoli iz ovog Udruženja kaže da dokumenti koji su dostavljeni Tužilaštvu dokazuju da zločine nije činila samo srpska policija, već i srpska vojska.

„Imamo dovoljno podataka o ovom ratnom zločincu i predali smo ih tužilaštvu. Ima stotine svedočenja, verujem da će ova osoba pasti u ruke Haga”, rekao je on.

Sokoli kaže da je Delić bio iz sela u blizini Đakovice i da je učestvovao u zločinima kao civil.

Božidar Delić je rođen u Lugbunaru u Đakovici, gde je proveo detinjstvo, sve dok se nije preselio u Beograd gde je završi vojnu akademiju.

Penzionisao se 2005. godine, posle čega je više puta bio poslanik, a početkom avgusta po drugi put je preuzeo funkciju potpredsednika Skupštine Srbije kao poslanik liste NADA.

Imenovanje Delića na mesto potpredsednika Skupštine Srbije izazvalo je reakciju predsednice Kosova Vjose Osmani, koja je rekla da je on komandant brigade vojnika „koja je masakrirala hiljade Kosovara”.

Komentari

Vaš komentar