Na Kosovu na snazi pooštrene mere: Ne rade ugostiteljski objekti, puste ulice

Vesti 07. apr. 202114:15 > 14:171 komentar
Podeli:
Kosovo nove mere
Izvor: Anadolija/Erkin Keçi

Na Kosovu su stupile na snagu poošterene mere Vlade za suzbijanje širenja koronavirusa, koje predviđaju zabranu rada ugostiteljskih objekata i zabranu kretanja građana tokom noći u narednih 12 dana.

Zbog novih mera, ali i snežnih padavina i izuzetno hladnog vremena za ovo doba godine, vrlo je mali broj ljudi na ulicama Prištine. Primetno je prisustvo pripadnika Policije Kosova koji nadgledaju primenu novih mera.

Povezane vesti

U glavnom gradu Prištini su u skladu sa novim merama, kao i na celoj teritoriji Kosova, zatvoreni svi ugostiteljski objekti, a dozvoljene su samo usluge ‘poneti sa sobom’, ‘dostava hrane’ i ‘kupovina iz kola’. U hotelima i sličnim smeštajima služenje pića i hrane je dozvoljeno samo u sobama.

Ne rade ni tržni centri, izuzev osnovnih usluga u njima kao što su prehrambeni marketi i apoteke, dok je u otvorenim tržnim centrima aktivnost dozvoljena poštujući mere i preporuke.

Građani Kosova se ne smeju kretati van svojih domova od 22 sata uveče do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Sve javne i privatne preuniverzitetske obrazovne institucije prećiće na online nastavu nakon jednonedeljnog prolećnog raspusta koji u toku, od 12. do 18. aprila, dok je univerzitetima naložen onlajn rad od 6. do 18. aprila. Studentskim domovima i menzama je naređena obustava aktivnosti od 6. do 18. aprila.

Zabranjena je delatnost javnih stočnih i auto pijaca. Javni prevoz sme da saobraća koristeći do 50 posto kapaciteta. Zabranjena su sva okupljanja sa velikim rizikom od širenja zaraze, sa više od 10 osoba. Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice. Kulturne ustavove mogu da rade od 5 do 21 sat, uz korišćenjem do 20 posto prostora objekata namenjenih za te aktivnosti.

Sportske aktivnosti su dozvoljene samo u profesionalne svrhe u zatvorenom i na otvorenom, bez prisustva publike. Fitnes sale za individualne rekreativne aktivnosti dozvoljeno je koristiti samo na otvorenom.

Javne i privatne ustanove mogu da rade samo sa osobljem koje obezbeđuje osnovne usluge, dok se ostalim zaposlenima kada je to moguće dozvoljava rad na daljinu.

Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim u vožnji sa članovima uže porodice, na trčanju ili vožnji biciklom, u šetnji izvan stambenih područja.

Takođe, svi građani po ulasku na Kosovo, moraju da podnesu sertifikat za negativni RT-PCR test, urađen najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo, dok strani državljani moraju imati negativan test na bazi reciprociteta koji Kosovo ima sa zemljom iz koje dolaze.

Odluka o uvođenju novih mera je doneta u ponedeljak na osnovu podataka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, koje pokazuje da je u poslednje dve nedelje marta zabeleženo 11.577 pozitivnih slučajeva koronavirusa, 150 smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, dok je stopa smrtnosti 1,29 posto.

Na Kosovu je trenutno aktivno 14.020 slučajeva zaraze ili 15,1 posto od ukupnog broja pozitivnih osoba od početka epidemije. Takođe je naglašeno veliko prisustvo britanske varijante koronavirusa, koja je posebno opasna.

Na Kosovo je 28. marta stigao prvi kontingent od 24.000 doza AtraZeneka vakcina, koji je omogućio UNICEF, kroz program Kovaks. Do sada je vakcinisamo oko 3.500 medicinskog osoblja, a sutra počinje i vakcinacija osoba starijih od 80 godina.

Drugi kontingent od oko 80.000 doza vakcine AstraZeneka, koju će Kosovo dobiti besplatno iz programa Kovaks i Svetske zdravstvene organizacije, očekuje se pre maja ove godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar