Na izborima na Kosovu u februaru učestvuju tri liste Srba

Vesti 17. jan 202119:41 5 komentara

Za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 14. februar, prijavilo se 28 političkih subjekata. Među njima i tri liste iz redova kosovskih Srba. Prethodnu kosovsku vladu srušila je odluka Ustavnog suda, kojom je proglašen nevažećim glas jednog poslanika, jer je bio pravosnažno osuđen. Kosovski pravni institut upozorava na moguće sporne kandidate i na ovim izborima.

Za 120 poslaničkih mesta takmičiće se 1.079 kandidata. Vjosa Osmani, koja vrši dužnost predsednice Kosova, našla se na listi pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Sa njom i još 14 kandidata iz njene građanske inicijative.

„Pored Vjose Osmani koja se pridružila tu je i Donika Gervala i Vasvije Gudman Krasnići. Dve žene koje takođe mogu da doprinesu dodatnoj popularnosti liste Samoopredeljenja koja je već u startu dosta pozitivno prihvaćena u kosovskoj javnosti“, kaže Milica Andrić Rakić.

Među manjinskim listama predate su tri iz redova srpske zajednice i to Srpska lista, među čijim kandidatima su i članovi Građanske inicijative SDP čiji je lider bio pokojni Oliver Ivanović, zatim Srpski demokratski savez i Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak.

Iznenađenje za sever Kosova je da se među listama našla Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić koja je aktuelna šefica administracije u Severnoj Mitrovici.

Pravosnažna presuda koju je imao jedan poslanik srušila je vladu Avdulaha Hotija. Stoga je Kosovski pravni institut analizirao ko, na sada predatim listama, ima kandidate koji su osuđeni ili u nekom sudskom procesu.

U broju spornih kandidata prednjači pokret Samoopredeljenje na čiju žalbu je Ustavni sud i reagovao i srušio prethodnu kosovsku vladu. Njih 11 na ovoj listi bi moglo imati problem sa kandidaturom. Haradinajeva partija ima osam takvih, Demokratska partija Kosova šest, a Demokratski savez jednog.

Od 20 kandidata Srpske liste jedan je pravosnažno novčano kažnjen sa 500 evra, dok jedan kandidat ima aktivnu optužnicu jer je osuđen prvostepeno ali još uvek nema odluke Apelacionog suda.

„Stranka NISMA Fatmira Ljimaja nije bila predmet ove analize. Odluka Ustavnog suda kojom je srušena prethodna vlada odvela je izborni proces u drugu krajnos“t, objašnjava Milica Andrić Rakić. „Sada će kandidate koji su predati, pored suskog saveta Kosova, koji treba da kaže da li su osuđivani ili nisu, verifikovati i druge među kojima su i kosovska služba, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Kakve veze ove institucije mogu da imaju sa verifikacijom kandidata ili ocenom podobnosti kandidata meni lično nije najjasnije“, dodaje ona.

Kosovski mediji prenose izjavu predsednice Centralne izborne komisije Valjdete Daka koja kaže da su ovo prvi parlamentarni izbori koji će biti održani bez podrške OEBS-a.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare