Na Cvetnoj pijaci u Nišu do temelja srušena četiri lokala

Vesti 23. nov 202115:58 8 komentara
Beta/Biljana Ljubisavljević

Na Cvetnoj pijaci u Nišu do temelja su srušena četiri lokala za koje su vlasnici nedavno dobili rešenje građevinske inspekcije o uklanjanju, a čije rušenje je prošle nedelje započeto.

Lokali su srušeni u okviru najavljenog iseljenja pijace sa prostora pored Tvrđave, kako bi taj istorijski spomenik bio dostupan turistima i sa zapadne strane.

Marija Ćirić, vlasnica jednog od srušenih lokala, rekla je da niko ne spori da su vlasnicima istekli ugovori o korišćenju lokala, ali je sporno to što su morali da se isele iz njih za vrlo kratko vreme.

„Naš lokal je plaćen 35.000 evra, sa rokom upotrebe 20 godina i taj rok je istekao 20. juna ove godine. Sve do 8. novembra nismo imali nikakvo obaveštenje da lokal mora biti srušen. Sve se izdešavalo od toga dana do 16. novembra“, kazala je Ćirić.

Prema njenim rečima, 16. novembra dobili su rešenje o izvršenju i obaveštenje da nisu ispoštovali rok od jednog dana da sruše lokal.

„Nije tačno da smo mi bili obavešteni o namerama grada. Da smo znali ne bi sada sa robom bili na ulici“, izjavila je Ćirić.

Dodala je da su njen suprug i ona podneli žalbu i tužbu na rešenja gradjevinske inspekcije o rušenju, ali da na žalost ni žalba, ni tužba, ne odlažu rušenje.

Sotirović: Zakupci su znali da moraju da se isele

Zakupci tezgi na Cvetnoj pijaci proteklih dana su organizovali potpisivanje peticije protiv iseljenja pijace, ali su tu akciju obustavili, zbog, kako su kazali, pregovora koje su započeli sa gradom o njihovoj daljoj sudbini.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je ranije za televiziju Zona plus rekla da su svi vlasnici lokala znali da je rok upotrebe lokala od 20 godina istekao i da su obavešteni da Cvetna pijaca mora da se iseli zbog Beogradske kapije.

„Nažalost lokali uopšte nisu bili privremeni, već su od čvrstog materijala. S obzirom da su napravljeni na gradskom gradjevinskom zemljištu i da su ugovori istekli, oni su obavešteni, a sada se ti lokali uklanjaju“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, odluka je na zakupcima tezgi da li će da se presele na Zelenu ili Bulevarsku pijacu.

„Zelena pijaca možda neće biti ni izmeštena. Ukoliko ostane, razmišlja se o tome da ulica pored pijace bude zatvorena za saobraćaj i da to bude deo mini parka, sa radnjicama za suvenire“, istakla je Sotirovski, koja je dodala da tačan datum raseljavanja Cvetne pijace nije odredjen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare