„Na crno“ radi 19 odsto mladih, skoro polovina želi da napusti zemlju

Vesti 12. avg 202214:16 > 15:487 komentara
Podeli:
Izvor: Unsplash

Bez ugovora, odnosno "na crno", radi 19 odsto mladih, dok četiri odsto mladih koji su prošli radne prakse nisu bili plaćeni za to, podaci su Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji Krovne organizacije mladih Srbija, koji je predstavljen povodom Svetskog dana mladih.

Alternativni izveštaj je pokazao i da 57 odsto mladih ne zarađuje, dok svega 12 odsto njih zarađuje više od 80.000 dinara. Za pristojan život u Srbiji 88 odsto mladih smatra da je potrebno više od 80.000 dinara. Svega 17,5 odsto mladih smatra da mere pomoći u zasnivanju porodice pomažu mladima. Ipak, zemlju u potrazi za boljim uslovima života želi da napusti skoro polovina mladih ispitanika, odnosno njih 49 odsto, što je predstavnika KOMS Miljana Pejić ocenila kao zabrinjavajuće.

Ona je istakla da, s druge strane, 40 odsto mladih ne otpisuje mogućnost napuštanja države.

Većina smatra da je Srbiji potreban jak lider i vođa

Kada je reč o glasanju na poslednjim izborima, više od polovine, odnosno 57,8 odsto mladih je glasalo na izborima 3. aprila ove godine. Najzastupljeniji razlog zbog kog mladi ne glasaju je uverenje da izbori ne mogu bilo šta da promene, a taj stav zastupa 21,7 odsto njih. Srbiji je potreban jak lider i vođa koga će narod da sledi, smatra 57 odsto mladih, što je osetno više nego u prošloj godini, pokazalo je istraživanje KOMS-a. Na predstavljanju rezultata istraživanja, rečeno je da 23 odsto mladih ne smatra demokratiju za najbolji oblik političke vladavine.

„Na uverenje da je jak lider najbolja opcija utiče celokupna globalna politička situacija gde se često lideri i jako vođstvo stavljaju u prvi plan kao garant stabilnosti bezbednosti društva i države. Ta situacija kod mladih stvara utisak da se osećaju nesigurno i u postojanju vođe vide najbolje rešenje za državu“, rekla je generalni sekretar KOMS Miljana Pejić.

Ona je navela da mlađi u rasponu od 15 do 30 godina, o kojima je sprovedeno istraživanje, više podržavaju ideju jakog lidera, kao i da se nalazi ne razlikuju od sličnih u Evropi, baš zato što je to globalni trend. Da Srbiji nije potreban vođa smatra 28 odsto, ne zna 15 odsto ispitanih. Od ispitanih regiona, beogradski je najmanje za jakog vođu.

Istraživanje je pokazalo da 44 odsto mladih smatra da je demokratija najbolji oblik političkog vladanja, 33 odsto ne zna, a 23 ne smatra da je tako. Kad se uporedi sa prethodnim godinama, poverenje u demokratiju neznatno je opalo, mada je i dalje na znatno višem nivou u odnosu na 2017. i 2018. godinu.

Čak 80 odsto mladih smatra da ne može da utiče na političke odluke, odnosno ta mogućnost je ocenjena sa jedan ili dva, a istraživanje je pokazalo i da ih nije glasao 42 odsto.

Do demotivisanosti je dovelo uverenje da izbori neće ništa promeniti, da su svi političari isti kao i da političarima opšti interes nije u prvom planu.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) 41 odsto se protivi, 33 podražava, a 26 odsto mladih ne zna. U pitanju je značajan rast protivljenja članstvu i to za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu, naveli su iz KOMS-a.

Istraživanje je obuhvatilo i zdravstveni aspekt koje je pokazalo da je 14 odsto bar jednom uzelo kokain, a 55 odsto marihuanu. Poraslo je raspoloženja za njenu legaliziju na 53 odsto, sa prošlodišnjih 49. Za legalizaciju u medicinske svrhe je još 29 odsto.

Zabrinjavajuća je činjenica da je 17 odsto mladih ispitanika bilo izloženo seksualnom nasilju, dok je njih 40 odsto bilo izloženo fizičkom nasilju, poručili su učesnici konferencije.

Istraživanje je urađeno u periodu maj – jul ove godine, na reprezentivnom uzorku od 1.117 mladih, putem onlajn upitnika, naveli su iz KOMS-a.

Komentari

Vaš komentar