Na braniku kuće: Meštani dežuraju zbog kamiona porodice predsednika opštine

Vesti 25. maj. 202219:29 > 19:3229 komentara
Podeli:

U Prokuplju, kažu, brane svetinje, a svetinje su njihova domaćinstva. Uveli su danonoćna dežurstva u jednoj od gradskih ulica, koju su u poslednje tri godine "preplavili" kamioni sa obližnjeg kamenoloma. Asfalt, cevi, potporni zidovi i drugi objekti od težine propadaju. Pošto ih vlast ignoriše, kamione vraćaju - sami.

Od subote dane provode vreme tako što prate situaciju i motre na svoju ulicu.

„Zaustavimo kamione, damo im obaveštenje da ovde više ne mogu da prolaze“, kaže Milivoje Mitić, stanovnik Pasjačke ulice na „barikadi“.

Kada ih tri godine i više institucije ne štite, morali su da se zaštite sami. Prijavili su svakodvna okupljanja u visini broja 84 u Pasjačkoj ulici – do daljeg.

„Jer imaju alternativni put koji su sami tamo napravili, iza brda“, navodi Mitić.

Ali, lakše je sa više tona tereta kroz naselje, uzanom ulicom punom krivina, uz same ograde, kapije, zidove kuća.

„Ovde nama upropašćuju kuće, garaže, dvorišta, deca… Voda, eto, vidite, kopano je svuda“, dodaje Mitić.

„Nema u jednoj gradskoj ulici da prođe dnevno 30 kamiona od ko zna koliko tona“, navodi SOT Zoran Grujović, meštanin.

A kada krenu negde ulicom, kažu, kao u adrenalinskoj igrici je.

„Iskreno da vam kažem – kad pođem od kuće, prvo se izljubim sa svima u kući, pa krenem ovom ulicom da odemo do prodavnice ili do grada. To je neverovatan strah“, navodi Zoran Grujović.

„Do ovoga je došlo zato što je bio jedan udes kod broja 115. Pre oko 15 dana. Posle toga bio je totalno stopiran saobraćaj. Ja sam pošao da se malo provozam, pošto sam invalid, i dole kod bolnice vidim druga dva kamiona te firme „Vodogradnja – Međarci“, kako izlaze sa tog drugog puta koji treba da koriste i tad nam je ‘pala klapna’ i onda smo rešili da dežuramo“, navodi Nenad Gizdavić, meštanin.

Zanimljivo je, pričaju okupljeni, da su ranije ovde postojala težinska ograničenja za kamione – pre nego što je materijal sa kamenoloma krenula da odvozi „Vodogradnja Međarci“, preduzeće u vlasništvu porodice predsednika obližnje opštine Doljevac.

„Pre mnogo godina je kod stare bolnice stajao znak, ja mislim da je pet tona bilo ograničenje ako se ne varam. Tog znaka sada nema“, priča Violeta Mladenović.

„Bez dežurstava, sad kad bi se sakrili negde, oni bi prošli“, smatra Gizdavić.

Upravo se to i dogodilo u februaru, kada su protestovali na početku ulice. Na drugom kraju – stajali su kamioni. Čim su se razišli, kolona je krenula istom trasom, a neposredno ispred – policijsko vozilo.

„Dok neko obećanje ne dobijemo – prolaza kamionima nema“, naglašava Bratimir Gizdavić, stanovnik ulice Pasjačke.

Komentari

Vaš komentar