N1 u kovid-centru koji radi 24 sata dnevno

Vesti 16. apr. 202115:025 komentara
Podeli:

Novosadski Dom zdravlja "Novo naselje" u martu prošle godine pretvoren je u kovid centar - gde pacijenti, na jednom mestu, pored testiranja, dobijaju i kompletan lekarski pregled, pa i lečenje. Ekipa N1 dobila je jedinstvenu priliku da snimi kako funkcioniše kovid centar koji je pacijentima na raspolaganju 24 sata dnevno i kako izgleda kompletan lekarski pregled pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju koronavirusom.

Pre nego što vas pregledam, moram da vas pitam da li ste vakcinisani protiv koronavirusa, upitala je pacijentkinju dr Milijana Čelarević.

Ne, odgovara pacijentkinja.

Doktorka: Da li znate da li ste bili u bliskim kontaktu sa nekim ko ima koronavirus?

Posle lekarske ambulante, sledeća stanica je laboratorija, gde se vadi krv. Na rezultate se čeka oko 15 minuta, posle čega ih analizira lekar. Po potrebi, radi se i rendgen pluća.

N1: Koliko u proseku traje ceo pregled?

„Ceo pregled u zavisnosti od toga koliko je pacijenata trenutno u čekaonici koliko pacijenata čeka. Ako nije gužva, sam pregled bude završen za 45 minuta, to podrazumeva i laboratoriju i pregled kod lekara, a kada je veća gužva, ako je u tom trenutku tu veliki broj pacijenata, čeka se ponekad i dva sata, navodi doktorka Aleksandra Milinković Lacković.

Čeka se i danju i noću, ne samo na testiranje i preglede – nego i na terapiju. Pacijentima sa težom kliničkom slikom na raspolaganju su kiseonička terapija i infuzija.

„Lekarima opšte medicine smene traju po 12 sati. Znači radi se 12 sati, pa 12 sati noć, nakon čega imamo dva dana slobodno. I to tako traje sada već dug period“, kaže doktorka Aleksandra Milinković Lacković.

N1: To sad već traje duže od godinu dana, jeste li umorni?

„Pa jesmo, umorni smo, ali radimo ono što volimo, pomažemo ljudima, tako da mislim da je to nešto jako lepo u životu“, kaže.

Kovid centar na Novom naselju otvoren je 24 sata dnevno, dakle ovde medicinske ekipe dežuraju i danju i noću. I to nije jedino po čemu je jedinstven u zemlji – kovid pacijentima ovde su na raspolaganju i internistička, pulmološka, zubarska,ginekološka i pedijatrijska ambulanta.

Precizna evidencija kaže da je od početka pandemije kroz ginekološku ambulantu kovid centra „Novo naselje“ prošlo i 545 trudnica.

Komentari

Vaš komentar