N1 pred REM: Nezavisno izveštavanje i kredibilitet zaslužuje da vidi cela Srbija

Vesti 13. jul 202217:50 > 21:43 44 komentara

TV N1 predstavila je svoju kandidaturu za nacionalnu frekvenciju pred REM-om.

Programski direktor Igor Božić rekao je da je okosnica TV N1 informativni program, ali da će N1 ispuniti i sve druge sadržaje – naučne, dečje, kulturno-obrazovne…

„Nacionalnu frekvenciju treba da dobijemo jer nezavisno izveštavanje i kredibilitet koji imamo zaslužuje da vidi cela Srbija. Novinari N1 imaju više od 40 novinarskih nagrada što nas izdvaja od ostalih televizija“, naglasio je Božić.

Vanredni informativni program je naša prednost i to smo više puta dokazali, a vrlo često jedini izveštavamo sa događaja koji si važni za sve građane Srbije, ukazao je Božić. On je dodao da će N1 širiti dopisničku mrežu, „jer je važno da izveštavamo iz svih delova Srbije“.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski je u elaboratu naveo da je informativni program N1 je smanjen na račun programa koji imaju kulturni i umetnički sadržaj, dečji, naučni, a da je cilj N1 da obuhvati što više publike.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Na pitanje predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić da oceni objektivnost TV N1, Božić je odgovorio da pristojni ljudi ne govore o sebi, a da o tome mogu da svedoče gledaoci.

Povezano:

Članica Saveta REM-a Judita Popović upitala je kako garantuje da će navedeno u elaboratu i ispuniti, na šta je programski direktor N1 rekao: „Ono što smo do sada radili pokazuje da nismo imali greške, time garantujemo da ćemo tako nastaviti da izveštavamo“.

Nakon predstavljanja kandidature, Igor Božić je izjavio da je, s obzirom na uslove konkursa, bilo neophodno da se N1 prilagodi tim uslovima… „Ali to u suštini ne bi trebalo da poremeti ono što naši gledaoci vide danas. Okosnica našeg programa i ubuduće, ako dobijemo nacionalnu frekvenciju odnosno dozvolu, će da ostane informativni program. U našem programskom elaboratu on je 47 procenata ali planiramo da uvedemo neke nove emisije, koje imaju neke segmente javnog servisa – emisije koje se bave i kulturom, dečjim programom, koje imaju više edukativnu ulogu – sve ono što je u spisku REM-a navedeno kao kvalitetan program“, dodao je. Božić kaže da je nivo tog programa (koji nije informativni) doveden do 20 procenata.

„Zanimalo je članove REM da li je to komercijalno. Mi smatramo da je to komercijalno jer i sada poslujemo pozitivno odnosno prihodujemo, tako da bi sa nacionalnom frekvencijom to bilo bolje i kvalitetnije. Govorio sam, naravno i o tome, kako bismo proširili dopisničku mrežu iz svih gradova u Srbiji, kako bismo više programa posvetili i ljudima unutar Srbije, kojima i sada posvećujemo pažnju, ali bismo sa dodatnom tom finansijskom podrškom mogli da investiramo i u takav vid programa“, naveo je Božić.

Kaže da nije direktno odgovorio na pitanje kako ocenjuje objektivnost N1 jer to ne bi bilo objektivno i da je članove REM-a zamolio da vide šta o tome publika kaže.

„A garancija (za ono što je TV N1 obećala) je jednostavna – garancija je naša prošlost i sve ono što smo radili do sada, i to što nemamo nijedan prekršaj, nijednu žalbu tog tipa, za razliku od televizija koje su do sada imale nacionalnu frekvenciju. Mi ne želimo da kršimo pravila čak i kada imamo neku vrstu slobode da možemo da se igramo s tim, a tek kad bismo imali i tu zakonsku regulativu… Naša prošlost zapravo govori o tome šta ćemo i kako ćemo raditi i koliko zapravo možemo da poboljšamo i povećamo kapacitet programa“, dodao je Božić.

Na predstavljanju je zamereno TV N1 jezik, odnosno nepostojanje lektora. „Bilo je čudno pitanje – u smislu da li poštujete standarde srpskog jezika, SANU. Moj odgovor je bio da mi želimo da pričamo jezikom kojim priča naša publika, da bi nas publika razumela. Ali, naravno da, zaposlićemo lektore – mogućnost angažovanja je povezana sa finansijskim mogućnostima. Da, ako dobijemo nacionalnu frekvenciju imaćemo lektore i manje grešaka, koje evidentno postoje i u brzini se dešavaju. Doduše, koliko znam kod nas ih na televizijama nema, osim na javnom servisu“, rekao je Božić.

Programski direktor N1 kaže da naša televizija zaslužuje da dobije nacionalnu frekvenciju jer „Srbija zaslužuje da ima ozbiljnu informativnu televiziju, koja će nepristrasno da izveštava šta god da se dešava u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare