N1 na granici Rumunije i Ukrajine: Brat dočekao sestru izbeglu iz Harkova

Vesti 02. mar 202219:46 > 20:32 9 komentara

Dimitrij je rođen u Harkovu, gradu koji je poslednjih dana pod jakim napadima ruske armije. Godinama sa suprugom i decom živi u Londonu.

„Deo porodice mi je ostao u Ukrajini. Ovde čekam da pređu granicu, da im pomognem“, priča on za N1.

Pročitajte još:

Kada je počeo rat u Ukrajini pošao je da dočeka sestru koja je sa decom u koloni izbeglica krenula da beži iz Ukrajine. Sreli smo ga na rumunsko-ukrajinskoj granici.

„Odrastao sam ovde, imam mnogo prijatelja, poznajem porodice čije su kuće granatirane. Preselili su se kod svojih prijatelja, i te kuće su ponovo pogođene. Zbog toga su sada u skloništima i nemaju gde da odu“

Kaze da ne planira da se vrati u Ukrajinu.

„Ne znam kako će se ovo završiti, i ne očekujem da će se završiti brzo. Siguran sam da će se ruska vojska suočiti sa otporom miliona Ukrajinaca koji su ostali u zemlji, ali ovo se ne može završiti tek tako, u jednom danu“

Satima je na granici čekao vesti da su sestra i njena deca dobro. Kroz dvogled je pokušavao da ih vidi na mostu koji ih vodi na sigurno. Onda je došao i taj trenutak.

„Srećom nisam sovjim očima videla vojne akcije. Naše putovanje od Harkova do ovde je trajalo tri dana jer su neki vozovi bili otkazani. Nisam redovno pratila vesti, ali znam da je bilo mnogo smetnji u našem, i ne samo u našem gradu. To je razlog zbog kog su vozni redovi bili odlagani. Sitaucija u našoj zemlji je ozbiljna ali ne gubimo nadu. Molimo sve evropske zemlje da nas podrže i nadam se da će nas čuti. Morala sam da ostavim svog supruga, jer njemu nije dozvolj da napusti zemlju. Takođe sam ostavila roditelje, jer moraju da brinu o svim našim rođacima“, kaže Natalija, Dimitrijeva sestra.

Dimitrij i Natalija su samo jedna među hiljadama porodica pogođenih ovim ratom. Njihova priča je ovog puta imala srećan epilog. Hiljade njih, međutim, i dalje čekaju svoj trenutak sreće.

Više o ratnim dešavanjima pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare