N1 i Nova S – crvena linija u strategiji naprednjaka koja se ne sme preći

Vesti 04. jun 202219:19 > 19:21 16 komentara

Premijerka i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) ovih dana su javno izneli, kako sami kažu, stranačku strategiju da se ne govori i ne ide na medije N1 i Novu S, koristeći u tom objašnjenju reči da "postoje crvene linije". Iz novinarskih udruženja poručuju da je to kršenje Zakona o javnom informisanju koji zabranjuje diskriminaciju medija.

Strategija: u stranački obračun uvukli medije, pa ih onda gurnuli iza linije, preko koje se ne ide. Linije koju su ti isti političari sami povukli. Za premijerku Anu Brnabić, kako kaže, nije fer i ljudski da potpredsednica Vlade iz vrha SNS-a odgovora na pitanja onih medija koji svakodnevno najgore govore o predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pročitajte još:

„Ja ću na stranačkim organima pričati o tome, mislim da neke stvari jesu crvene linije, da jednostavno nisu ljudski“, poručila je premijerka.

„Ovim izjavama i još nekim u poslednje vreme može da se primeti da je ta demarkaciona linija između podobnih i nepodobnih medija podeljana i premijerka kada daje takvu izjavu krši zakon o medijima“, rekao je Predrag Rava iz UNS-a.

Prema Zakonu o javnom informisanju, član 4, „zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“ i „ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

A na premijerkino debljanje linija nadovezao se visoki funkcioneri naprednjaka Vladimir Đukanović. On dva dana zaredom sa nacionalnih frekvencija, od kojih jedna pripada stanici koja svakodnevno krši Zakon i pravilnik REM-a, pojašnjava, kako je sam rekao, stranačku strategiju za televizije N1 i Novu S.

„Do momenta dok nisu počeli bestidno da kriminalizuju porodicu predsednika Vučića i sve nas, da izmišljaju i da lažu, tog momenat je postavljena crvena linija i ja ne želim da gostujem u tim medijima… To je takav neprofesionalaizam da to nije viđeno nigde, to je agit-propovski sistem, i to su društveno-politički radnici a ne novinari“, rekao je Đukanović.

Iz UNS-a poručuju da ono što se zaboravlja je da kada kritikujete određene medije, vi zapravo targetirate zaposlene na tim medijima.

A profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ane Martinoli upozorava da ne postoji posledica za one koji sa zvaničnih funkcija iznose potpune neistine.

„Taj nivo obračuna, taj nivo laganja, nekog izvrtanja stvarnosti, zamene teza, zaista je neprihatljiv. Ja ne znam čak ni kako se protiv toga bori. To je toliko postalo sveprisutno, ja zaista ne znam kako se boriti“, kaže Martinoli.

Inače, crvene linije se prema određenim medijima povlače u trenutku dok traje konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare