Usvojena odluka o ograničenju muzike u baštama u Beogradu, tri zone izuzete

Vesti 30. avg. 202117:58 > 18:2932 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Usvojena je odluka kojom se zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda radnim danima posle 22 sata i petkom i subotom posle 23 sata, sa izuzetkom tri zone koje će biti rešene Zakonom o buci, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

„Grad Beograd je inicirao izmenu Zakona o buci, čija je izrada u toku u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Dok čekamo novi zakon o buci, potrebno je da rešimo probleme iz naše nadležnosti“, istakao je Vesić, a prenosi Gradski sekretarijat za informisanje – Beoinfo.

Usvajanje Odluke o radnom vremenu veoma važno jer, kako je istakao, najveći broj građana se žali na buku koja dolazi pretežno iz ugostiteljskih objekata.

Povezano:

On je precizirao da se novom odlukom zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda radnim danima posle 22 sata i petkom i subotom posle 23 sata.

„Od ove odluke se izuzimaju tri zone koje turisti najčešće posećuju. Prva zona je Skadarlija, gde je dozvoljeno emitovanje akustične muzike, druga je Ada Ciganlija i treća zona su priobalje reka Save i Dunava. Te tri zone će biti rešene Zakonom o buci. Tada će Кomunalna milicija dobiti ovlašćenje da ima merače buke, da prekine muziku i oduzme sredstvo sa koga se emituje, kao i da do 30 dana zatvori ugostiteljski objekat“, kazao je Vesić.

On je istakao da će nove mere uticati uglavnom na tri do pet odsto ugostitelja, jer ostali ugostitelji ne remete kućni red i mir. „Moramo da nađemo meru tako da ugostitelji rade, a da se poštuje pravo na privatnost ljudi. Najviše su ugrožene centralne opštine jer se trenutna odluka ne poštuje. Кako smo stali na kraj bahatim vozačima, tako ćemo stati na kraj i ovima što iznajme kuću pored stambenog objekta i maltretiraju sve oko sebe“, naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Građevinskim fakultetom utvrdio pravila zaštite od buke.

„Moja poruka onima koji rade na rekama, kao i drugima koji misle da rade duže, jeste da sprovedu mere zaštite od buke i onda će moći da rade dokle hoće, jer tada nikome neće smetati. Ovim izmena nećemo rešiti sve probleme, ali ćemo ih rešiti u najvećem delu Beograda“, zaključio je Vesić.

Odluka stupa na snagu sedam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Komentari

Vaš komentar