Muzej žrtava genocida predložio da đaci obilaze mesta ratnih stradanja

Vesti 20. jul 202210:23 25 komentara
N1

Muzej žrtava genocida uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete da se obilasci mesta ratnih stradanja uvrste u obavezne programe učeničkih ekskurzija, studijskih putovanja i rekreativnih nastava osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Pročitajte još:

U inicijativi je navedeno da se u program, primereno uzrastu, uvrste obilasci mesta stradanja civilnog stanovništva i učesnika antifašističke oslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata, odnosno stratišta, gubilišta, bojišta, memorijalnih centara, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina, spomen-parkova i spomen-područja koja se nalaze u Srbiji, kao i inostranstvu.

„Muzej žrtava genocida uveren je da bi se organizovanim obilascima ovih mesta unapredilo razvijanje saosećanja kod učenika prema žrtvama rata koje prevazilazi sagledavanje isključivo istorijskih podataka, čime bi se doprinelo razvoju sveopšte kulture sećanja u našem društvu“, navedeno je u pismu koje je potpisao direktor muzeja Dejan Ristić.

Dodali su da bi organizovanje poseta mestima stradanja dalo podsticaj za dalje stručno usavršavanje nastavnicima istorije i drugih predmeta u okviru kojih se izučavaju ove teme.

U prilogu je poslat i popis predloženih lokaliteta među kojima su memorijalni centri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare