Muzej žrtava genocida osudio obnovu kuće ratnog zločinca u Kosovskoj Mitrovici

Vesti 06. feb 202212:44 > 13:28 0 komentara
Kosovska Mitrovica
N1

Muzej žrtava genocida pozvao je na odustajanje od obnove kuće Džafera Ibrahima Deve u Кosovskoj Mitrovici, ocenivši da je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata i da taj postupak sa pravom izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti.

U saopštenju Muzeja žrtava genocida ocenjeno je da posebno zabrinjava i uznemirava činjenica da se taj „sramotan i anticivilizacijski“ postupak odvija pod okriljem UNDP, Evropske unije i takozvanog Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Prenamena tog objekta u regionalni centar za kulturne aktivnosti Kosovske Mitrovice, po navodima Muzeja žrtava genocida u najmanju ruku izaziva podozrenje nealbanskih zajednica u iskrenost projekta „Kulturno nasleđe kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“.

„Čitav postupak predstavlja pokušaj zasnivanja procesa pomirenja među albanskom i drugim ne-albanskim zajednicama na činjenici da je za uzor skladnog, tolerantnog i mirnog međuetničkog života na Кosovu i Metohiji istaknuta osoba čija su dela tokom Drugog svetskog rata bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga među zajednicama i njihove društvene kohezije“, piše u saopštenju.

Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na Kosovu i Metohiji tokom 1944. godine nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, Muzej žrtava genocida navodi da je neprimerena odluka UNDP-a da podrži osnivanje i smeštanje regionalnog centra za kulturu u kući te osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!