Mustafa prvi slučaj Haškog suda za Kosovo, uskoro određivanje početka suđenja

Vesti 20. apr 202119:57 1 komentar

Za nešto više od dve nedelje biće poznato kada bi moglo da počne suđenje za ratne zločine Saljihu Mustafi, prvom optuženiku Specijalizovanih veća Kosova. Sudija za prethodni postupak odredio je 7. maj kao datum kada će preneti spise predmeta na sudsko veće, koje će odrediti datum početka suđenja.

Sedmog maja biće poznata sudbina prvog slučaja koga se prihvatio Haški sud za Kosovo. Očekuje se da tog datuma sudija za prethodni postupak Nikola Giju prenese proces protiv Saljiha Mustafe sudskom veću, koje će zakazati početak suđenja. Na taj način će biti zaokružen pretkrivični postupak protiv Mustafe i i početi glavni pretres, prvi u istoriji ovog suda.

Povezane vesti

„Prenoseći spise predmeta sudskom veću, sudija za prethodni postupak praktično predaje slučaj na suđenje, što znači da će glavni pretres tada moći da počne. Na sudskom veću će biti da odredi datum saslušanja, a na predsedniku specijalizovanih veća da prethodno imenuje sudije koje će činiti to veće, biće to troje redovnih i jedan rezervni sudija“, navela je Anđela Griep, portparolka Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Saljih Mustafa je kao bivši oficir takozvane OVK optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovnišrva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizilazi da su žrtve bili Albanci nelojalni OVK.

Mustafa je prvi optuženik Haškog suda za Kosovo koji je uhapšen, i protiv koga je počeo proces. Iza rešetaka se našao prošlog semptembra, kada je i obelodanjeno da je optužnica protvi njega potvrđena u junu iste godine. Izjasnio se da nije kriv za zaločine koji mu se stavljaju na teret.

Saljih Mustafa nije jedini kome će ove godine početi suđenje. Sudija za prethodni postupak odredio je 30. jun kao okviran datum kada će na sudsko veće preneti proces koji vodi protiv dvojice optuženih za ometanje rada suda i uticaj na svedoke – Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Početak suđenja Hašimu Tačiju i ostalima nije najavljen. Tužilaštvo je više puta saopštilo da će početkom leta biti spremno za glavni pretres, ali advokati odbrane kažu da oni neće stići da se pripreme i da nije realno očekivati da sudnje počne ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare