MUP: Vodostaji reka u opadanju, vanredna situacija u četiri grada i 13 opština

Vesti 13. jan 202118:02
Izvor: MUP Republike Srbije

Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači, a vatrogasci spasioci na terenu pružaju pomoć stanovništvu kroz dostavu hrane i životnih potrepština i crpljenjem vode iz poplavljenih domaćinstava, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Кruševca su tokom dana pomagali ugroženom stanovništvu u mestu Đunis i vršili isporuku hrane i ostalih životnih potrepština gde je usled izlivanja Južne Morave došlo do plavljenja domaćinstava.

Povezane vesti

Vatrogasci-spasioci iz Prokuplja i Leskovca su, u Žitorađi i Lebanu, vršili crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava i nastaviće da obilaze teren na tom području.

Na području Nišavskog upravnog okruga tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš izvlačili su vodu iz poplavljenih domaćinstava u selu Lalinac, a trenutno je situacija na vodotokovima reka stabilna.

Na teritoriji Pčinjskog, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga situacija je stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačkih brigada Vranje, Leskovac, Prokuplje i Pirot nastaviće obilazak terena.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava, od čega na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja, i na teritoriji 13 opština.

Vanredna situacija proglašena je u opštinama Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Кuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snežnih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka.

Evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jedna osoba iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Komentari

Vaš komentar