MUP: Uhapšeno 20 ljudi zbog pranja novca, prijave protiv još dvoje

Vesti 26. nov 202115:10 3 komentara
Shutterstock

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom iz Užica i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 20 osoba zbog sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca, dok će protiv još dve biti podneta krivična prijava u redovnom postupku za isto krivično delo.

Povezane vesti:

Uhapšeni su I. C. (43) iz Užica, odgovorno lice PD „CFK Group“ DOO Užice koji se sumnjiči i za nedozvoljenu trgovinu i poresku utaju, B. D. (64) iz Beograda, odgovorno lice PD „DST Tehnos“ DOO Beograd, PD „Ti-Rex“ DOO, Beograd i PD „DI Capo“ DOO, Beograd , D. A. (54) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „GOX Trans“ DOO Novi Sad, S. N. (35) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „GOX Trans“ DOO Novi Sad, osumnjičeni i za poresku utaju u pomaganju, Z. D. (37) i P. J. (52), S. M. (1981), S. D. (27) , T. J. (46) iz Novog Sada, A. R. (50), A. Ć. (45), D. P. (48), T. R. (46), I. Ć. (44) i I. L. (36) iz Užica, G. J. (48), N. J. (73), Z. D. J. (37), T. J. (49) i Ž. L. (35) iz Bačkog Jarka.

Sumnja se da je I. C. koji nije imao ovlašćenje za trgovinu, kao fizičko lice od nepoznatih osoba nabavio konditorske, kozmetičke i proizvode kućne hemije radi prodaje i to bez faktura i isprava o poreklu, navodi MUP.

Zatim je, kako se sumnja, kao odgovorno lice pribavljao poslovnu dokumentaciju sa neistinitom sadržinom od D. A., S. N. i B. D. u kojoj je lažno prikazano da su privredna društva u kojima su oni odgovorna lica, isporučila robu privrednom društvu ,,CFK“ DOO Užice, i na osnovu koje je robu prodavao različitim kupcima.

Na ovaj način je, kako se sumnja, ubacivao nelegalno stečenu imovinu u legalne tokove i vršio njenu konverziju za novac.

I. C. je tim novcem plaćao privrednim subjektima, a oni su dalje novac prebacivali na poslovni račun STR „ONLY Original“ Zvečan, koji je odgovorno lice ovog preduzeća uplaćivao na račune 20 fizičkih lica, navodi se u saopštenju.

Osumnjičena fizička lica su novac, znajući da proističe iz krivičnog dela, podizala u gotovom novcu i predavala ga I. C. na ruke u ukupnom iznosu od 56.093.160 dinara.

Takođe, sumnja se da je tokom 2017. godine I. C. kao odgovorno lice, uz pomoć odgovornih lica PD „DST Tehnos“ DOO, Beograd, PD „Ti-Rex“ DOO, Beograd, PD „DI Capo“ DOO, Beograd i PD „GOX Trans“ DOO Novi Sad, na osnovu lažnih računa ovih privrednih društava, neosnovano iskoristio prethodni PDV od 15.444.241 dinara i neosnovano uvećao troškove PD „CFK Group“ DOO Užice i tako umanjio porez na dobit za oko 11.790.300 dinara, što ukupno iznosi 27.234.541 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Protiv I. C. je podneta krivična prijava i za poresku utaju, a protiv četrdesetdvogodišnjeg muškarca iz Novog Sada krivična prijava zbog poreske utaje u pomaganju.

Sumnja se da je I. C. tokom ove godine u svojstvu odgovornog lica u „CFK Group“ DOO Užice na osnovu lažnih faktura „BOBAN CALL CENTAR“ DOO Novi Sad za navodne građevinske radove koje mu je ispred ovog dobavljača ispostavio četrdesetdvogodišnji osumnjičeni, u ukupnom iznosu od 23.418.976 dinara, neosnovano iskoristio prethodni PDV u ukupnom iznosu od 3.903.170 dinara.

Takođe, sumnja se da je I. C. neposredno pred prodaju „CFK Group“ DOO Užice, za sebe prisvojio imovinu privrednog društva u ukupnoj vrednosti od 21.086.496 dinara i da je izbegao plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od 4.064.382 dinara, pravdajući ovo prisvajanje imovine lažnom dokumentacijom.

Na ovaj način oštećen je budžet Republike Srbije za 7.967.553 dinara.

Osam osumnjičenih je zadržano do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni privedeni tužilaštvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare