MUP: Organizovana kriminalna grupa osumnjičena za šverc 138 migranata

Vesti 01. dec 202213:48 0 komentara
Screenshot YouTube/MUP Republike Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su uhapsili osam pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji se terete da su od februara do septembra ove godine organizovali nedozvoljen tranzit za 138 migranata preko Srbije, kao i nedozvoljen prelaz granice sa Mađarskom, Hrvatskom i Rumunijom i dalji transport do drugih zemalja Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju MUP, zbog postojanja osnova sumnje da su organizovano izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, policija je na području Beograda, Novog Sada, Beške, Kule i Vrbasa uhapsila K.M. (33) i P.P. (58), osumnjičene da su suorganizatori ove kriminalne grupe, kao i R.D. (59), S.P. (28), M.B. (32), P.J. (39), R.Ž. (40) i G.K. (24), dok će krivična prijava za isto delo biti podneta nadležnom tužilaštvu i protiv trojice muškaraca starosti 33, 38 i 26 godina.

Povezane vesti

Dodaje se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, koju su predvodili K.M. i P.P, vršili krivična dela tako što su, kako se sumnja, organizovali krijumčarenje iregularnih migranata na teritoriji Srbije i dalje ka zemljama EU, za protivpravnu imovinsku korist između 1.000 i 6.000 evra po migrantu.

Kako se sumnja, oni su na teritoriji Srbije organizovali nabavku i prepravku putničkih i teretnih motornih vozila kojima je vršeno krijumčarenje iregularnih migranata i u kojima je izrađivan poseban prostor namenjen za skrivanje iregularnih migranata, nakon čega su organizovali prihvat iregularnih migranata i njihovo sakrivanje u prepravljen prostor u putničkim ili teretnim motornim vozilima.

Potom su, kako se sumnja, organizovali i nedozvoljen tranzit preko teritorije Srbije i nedozvoljen prelaz državne granice Srbije sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom, a u cilju krijumčarenja ka drugim zemljama EU, dok su ostvarenu finansijsku korist delili u zavisnosti od zadatka prilikom krijumčarenja.

Policija je pretresom stana i drugih prostorija osumnjičenih pronašla i dve kese sa praškastom materijom nalik na amfetamin i MDM, kutiju sa biljnom materijom nalik na marihuanu, vagicu za precizno merenje, dva putnička motorna vozila, 9.580 evra, 14 mobilnih telefona i 13 sim kartica, tri pištolja, tri vazdušne puške, 81 metak, dva okvira za pištolj i biber-sprej, zbog čega će protiv osumnjičenih biti podnete odgovarajuće krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Osumnjičenima K.M, P.P, R.D, S.P, M.B, P.J, R.Ž. i G.K. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!