MUP o blinkerima – bez konkretnih odgovora o kaznama i broju vozila sa njima

Vesti 01. nov 202117:59 > 19:06 2 komentara
Pixabay

Televizija N1 uputila je Ministarstvu unutrašnjih poslova pitanja u vezi sa upotrebom tzv. blinkera i kaznama za one koji su otkriveni da su neovlašćeno u vozila ugradili takvu svetlosnu signalizaciju, a iz MUP-a stigao je dug, ali ne baš kompletan odgovor, jer o tome kako su kažnjeni - nema detalja, a takođe nisu naveli ni tačan broj vozila kojima je odobreno korišćenje blinkera. Što se tiče konkretnih brojeva, navedeno je da je prošle godine, na inicijativu ministra Aleksandra Vulina, kada je pokrenuta akcija kontrole i sankcionisanja svih lica koja zloupotrebljavaju korišćenje uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, oduzeto je 69 "blinkera" i da su sva lica procesuirana.

N1 je MUP-u Srbije dostavila sledeća pitanja:

Koliko u Srbiji ima vozila kojima je odobreno korišćenje blinkera?

Šta je kazna za nepoštovanje zakonske odredbe o korišćenju blinkera na putu?

Šta tačno piše u službenoj belešci koju je ministar Aleksandar Vulin prosledio kolegama iz Vlade Srbije, čelnicima lokalnih samouprava i direktorima javnih preduzeća?

A iz MUP-a je stigao odgovor:

„Odmah po stupanju na dužnost ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je kao jedan od svojih prvih zadataka i prioriteta postavio i regulisanje korišćenja uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, takozvanih „blinkera“ od strane državnih organa. U Srbiji, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, nije prihvatljiva bahatost, već isključivo i jedino poštovanje zakona. Kako dalje ne bi dolazilo do zloupotreba korišćenja uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 24. decembra 2020. godine uputio dopis Vladi Republike Srbije u kome se jasno ističe ko u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ima pravo korišćenja ovih uređaja, a ko takvo pravo nema.

S tim u vezi, u dopisu ministra unutrašnjih poslova navedeno je da je odredbom člana 106. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, jasno propisano da je vozilo pod pratnjom vozilo kome je dodeljena pratnja vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, odnosno Vojno-bezbednosne agencije, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.Odredbom člana 108. istog zakona propisano je da je vozilo sa prvenstvom prolaza vozilo policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, hitne medicinske pomoći, odnosno vatrogasne službe, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake što se, takođe, ističe u dopisu ministra Vulina. Vozila sa prvenstvom prolaza su i vozila ministarstva nadležnog za izvršenje zavodskih sankcija kada prevoze lica lišena slobode, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake“, navedeno je u odgovoru.

Kako se dodaje, u skladu sa prethodno navedenim, MUP napominje da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisane i novčane kazne ili kazne zatvora za lica koja ne poštuju odredbe ovog zakona, uključujući vlasnike vozila, odnosno vozače koji na svom vozilu imaju ugrađene uređaje za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, a na to nemaju pravo, zatim za pravna lica, kao i odgovorna lica u državnom organu, organu jedinice lokalne samouprave, ukoliko postupe suprotno odredbama navedenog zakona.

„Da je ministar Vulin vrlo ozbiljan u svojoj nameri da iskoreni ovu vrstu bahatosti, odnosno zloupotrebe korišćenja uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, „blinkera“, govore i jasni podaci i brojevi. Poređenja radi, prošle godine na inicijativu ministra Aleksandra Vulina, kada je pokrenuta akcija kontrole i sankcionisanja svih lica koja zloupotrebljavaju korišćenje uređaja za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, oduzeto je 69 „blinkera“ i sva lica su procesuirana. To je, recimo, u odnosu na 2016. godinu četiri i po puta više kada je oduzeto 15 „blinkera“, ili šest puta više u odnosu na 2011. godinu, kada je oduzeto samo 11 „blinkera“. 2017. godine oduzeto je 19, a 2018. godine 20 „blinkera“, kada je reč o 2019. godini broj oduzetih „blinkera“ je 24″, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kao što je rešen, dodaju dalje, da se „obračuna sa organizovanim kriminalom, dilerima, uličnim kriminalom i svim drugim oblicima kriminala, ministar Aleksandar Vulin je isto tako rešen da se obračuna i sa bahatošću vozača na putevima Srbije“.

„Ma ko bio u vozilu ili za volanom, kao i do sada, policijski službenici će isključiti iz saobraćaja svako vozilo koje, suprotno odredbama zakona, ima ugrađene uređaje za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova. U Srbiji, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, zakoni se poštuju i zakoni važe za sve građane Srbije, nema povlašćenih“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Podsetimo da je news direktor televizije N1 Igor Božić je prilikom gostovanja u emisiji „Probudi se“, govoreći o navodima medija da sina predsednika države Aleksandra Vučića štite Kobre, te da na utakmice ide službenim automobilima Vlade Srbije, ali i o tome ko sve treba da ima ovakav vid obezbeđenja, kazao da se nameće pitanje da li se u svemu tome preteruje i da se, kada prođete centralnim gradskim ulicama, veoma često mogu videti automobili sa takozvanim blinkerima.

„Mislim da to jeste ozbiljno pitanje, svakako treba da postoje štićene osobe kojima je bezbednost ugrožena, ali se sa druge strane postavlja pitanje da li se preteruje u tome. Kada prođete centralnim gradskim ulicama veoma često ćete videti one automobile sa takozvanim blinkerima, samo se odjednom pojave plavo-crvena svetla, a vi ne znate ko je u tim automobilima. Sećam se da je predsednik obećao još dok je bio prvi potpredsednik Vlade da će se to svesti samo na najneophodnije državne funkcionere, ja uopšte nisam video da se to dogodilo. Svaki dan u gradu vidim makar tri, četiri takva vozila, koja zapravo obezbeđuju nekog“, rekao je Božić u emisiji.

Na to je odmah usledilo saopštenje MUP-a Srbije u kom je navedeno da je u poslednjih godinu dana oduzelo 69 blinkera i sankcionisalo isti broj osoba zbog neovlašćene ugradnje takve svetlosne signalizacije u vozila. Iz ministarstva su naveli da je to „nekoliko puta više nego prethodnih godina“ kao i da je zakonom „jasno“ definisano koje institucije i lica imaju pravo da koriste blinkere.

„Gospodin Božić, koji bi morao da se zalaže za istinu i objektivno novinarstvo, mogao je, pre iznošenja laži vezanih za blinkere, makar da pokuša da podatake, koje smo mu evo, upravo dali, zatraži. Možda je tako u Luksemburgu odakle je N1, ali u Srbiji nije. Podsećamo gospodina Božića i javnost da je ministar Aleksandar Vulin pre godinu dana pokrenuo akciju kontrole i sankcionisanja svih osoba koje zloupotrebljavaju blinkere na automobilima, a uputio je i službenu belešku kolegama iz Vlade Srbije, čelnicima lokalnih samouprava i direktorima javnih preduzeća, u kojoj ih je podsetio da je zakonom jasno definisano ko i pod kojim uslovima može da koristi blinkere na automobilima“, saopštio je MUP u subotu.

Saopštenje MUP-a osudilo je nekoliko stranaka (SSP, Demokratska stranka, Pokret Crno na belo) ocenjujući ga sramnim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare