MUP Kosova objavio uputstvo za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice

Vesti 13. jul 202214:05 5 komentara
N1

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je administrativno uputstvo koje detaljno objašnjava uslove i potrebnu dokumentaciju za preregistraciju vozila sa "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE”, "DA" ili "ĐA" tablica na RKS. 

Preregistracija će se vršiti u Centrima za registraciju vozila u mestu prebivališta vlasnika koji će biti u obavezi da srpske tablice preda ovom Centru. U slučaju da je vozač izgubio tablice, za preregistrovanje biće mu potreban izveštaj iz policije, prenosi portal KoSSev.

Povezane vesti

Kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu da izvrše preregistracuju na tablice RKS.

Prema toj odluci, rok za preregistraciju vozila sa tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE”, „DA“ ili „ĐA“ na RKS biće od 1. avgusta do 30. septembra i neće se produžavati.

Pravo na preregistraciju imaće vlasnici vozila koji su imali srpske registracije u periodu od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022.

Precizira se da je prilikom preregistracije na RKS, vlasnik vozila u obavezi da srpske tablice i uverenje o prethodnoj registraciji preda u Centru za registraciju.

U administratvinom uputstvu navodi se i da je vlasnicima ovih vozila za preregistraciju potrebno: uverenje o registraciji vozila, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, polisa osiguranja, kosovska lična karta, važeća vozačka dozvola (nije navedeno i koja) i dokaz o plaćanju putne i ekološke takse.

Precizira se da vlasnici vozila koji ne poseduju tablice usled toga što su ih izgubili ili su im ukradene, a žele da vozilo preregistruju na RKS, moraju da uz dokumentaciju prilože i izveštaj iz policije.

Naglašava se i da će sva vozila registrovana prema ovom Administrativnom uputstvu podleći procesu provere, tako što će Centar za registraciju vozila poslati skeniranu kopiju dosijea registracije vozila Direkciji za registraciju vozila u okviru Agencije za civilnu registraciju.

U dokumentu, međutim, nije navedeno koliko će one koji se odluče da preregistruju vozilo koštati da to učine.

Krajnji rok za preregistraciju vozila sa srpskih tablica na RKS je 30. septembar 2022. godine.

Zbog ove odluke Vlade Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković su ranije najavili „rat“ i novu „Oluju“ na severu Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare