MUP Juriću „prišiva“ političke motive, on za njih ima jednu reč – „sramota“

Vesti 13. maj 202119:17 6 komentara

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić napustio je jučerašnjii sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova, na kom je trebalo da se razgovara o uvođenju modela širenja i objavljivanja informacija u javnosti o slučajevima nestale dece, jer sastanku nije prisustvovao ministar Aleksandar Vulin. Reagovao je MUP saopštenjem u kom se dovode u pitanje Jurićevi motivi, a Jurić konstatuje - država na ovakav način jasno daje do znanja koliko joj je ovaj problem bitan ili nebitan.

Čekali su predstavnici fondacije „Tijana Jurić“ dugo da sa nadležnima konkretno razgovaraju o „amber alertu“. Juče su seli za sto sa stručnjacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ali su sastanak ubrzo prekinuli, jer se resorni ministar, kao donosilac odluka, nije pojavio.

povezane vesti

Osnivač fondacije Igor Jurić hteo je potvrdu da se neće sve zaustaviti na formiranju nekakve radne grupe.

„Meni je upravo zbog toga bilo značajno da ministar dođe, da bude tu, da me gleda u oči kada kaže’da, mi ćemo stati iza toga’ ili ‘nećemo’ i ne samo da pošalje ekipu ljudi koji su pritom, ja moram da kažem zaista kompetentni ljudi, u to, njihovu stručnost, apsolutno ja ne zalazim“, kaže Jurić.

A obećavali su mnogi da će se zauzeti za njegovu inicijativu da se uvede sistem alarmiranja javnosti, dobro poznat širom sveta.

Tako je i predsednica Vlade još 2019. najavila da će se svi potruditi da pronađu najefikasnije rešenje.

„Zato što ne mogu ni da zamislim kako se osećaju roditelji porodica dece kada deca nestanu i ne znaju gde su, ne znaju kako mogu da pomognu. I kao društvo svakako moramo biti mnogo angažovaniji“, govorila je Brnabić.

„Neću više da dozvolim da nam se samo mažu oči time pošalješ neku delegaciju, kažeš super, mi tu nešto radimo, a ustvari ne radim ništa“, objašnjava Igor Jurić.

Jurićev postupak MUP je odmah iskritikovao rečima da se od nekoga, ko se barem deklarativno zalaže za profesionalizam, očekuje da su mu mišljenje i znanje profesionalaca važniji od prisustva ministra.

„Čudno je odbijanje razgovora sa ljudima iz struke, a insistiranje na prisustvu isključivo ministra, moglo bi da dovede u sumnju motive gospodina Jurića, koji zbog ovakvih istupa, mogu delovati politički motivisani“, navodi MUP u saopštenju.

Na to Jurić odgovara – ne postoje politički motivi, već ljudski.

„Svi vi koji ste kucali taj dopis, pa neka je i sam ministar, zapitajte se samo da li treba da vas je sramota za sve to što ste u tom saopštenju napisali, samo toliko mogu da kažem“, kaže Jurić.

Kada je reč o nastavku razgovora Jurić kaže da će spustiti nivo sujete na minimum i nastaviti da moli da se o ovoj temi govori, ali zbog sujete druge strane ne očekuje novi poziv za sastanak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare