MUP: Istraga o incidentu ispred zgrade PU Zvezdara

Vesti 12. avg 202215:52 4 komentara
MUP Srbije
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv uniformisanih policajaca stanice na Zvezdari, ukoliko se utvrdi da su u sredu uveče oko 22.20 časova, u prisustvu kolege u civilu, prekoračili ovlašćenja kada su ispred stanice fizički nasrnuli na građanina koji nije pružao otpor.

Na amaterskom video zapisu jednog od očevidaca, snimljenim mobilnim telefonom, vidi se građanin koji sedi na zemlji, okružen trojicom policajaca, u civilu i uniformi, koji viču na njega, da bi ga onda i udarili pre nego što se podigao, kada su ga, uz udarac s leđa, uveli u zgradu stanice.

Prema navodima iz odgovora koji je MUP dostavio Fonetu, policijskoj stanici Zvezdara je 10. avgusta uveče, bez poziva, pristupio pedesetčetvorogodišnji muškarac, „prilikom čega je narušavao javni red i mir, vređao državu, pretio i psovao policijske službenike“.

Pošto je odbio da se legitimiše, ukazuje MUP, muškarac je izašao iz stanice gde su ga policajci stigli i opet doveli u službene prostorije.

Protiv tog muškarca, kako je najavio MUP, biće podnete odgovarajuće prekršajne prijave, u skladu sa zakonom, dok će Policijska stanica Zvezdara preduzeti neophodne mere i radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja povodom postupanja policijskih službenika prema njemu.

Član 110. Zakona o policiji predviđa da se fizička snaga može upotrebiti, radi odbijanja napada, savlađivanja otpora ili sprečavanja samopovređivanja lica.

Prema odredbama Zakona, sa upotrebom fizičke snage se prestaje čim prestane napad ili otpor lica prema kojem je sila upotrebljena.

Prema članu 67. tog zakona, u primeni ovlašćenja policajac postupa humano i poštuje dostojanstvo, ugled i čast svakog lica i druga ljudska i manjinska prava i slobode građana, dajući prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje ta prava ugrožava i vodeći računa o pravima trećih lica.

O svakoj upotrebi sredstava prinude policijski službenik u pisanoj formi podnosi izveštaj nadređenom što je pre moguće, a najkasnije 24 časa od upotrebe sredstava prinude, propisano je članom 108. Zakona o policiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare