MUP i RTS najavili serijal filmova o ratu na Kosovu

Vesti 15. nov 202116:25 38 komentara
TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije su predstavili novi serijal dokumentarno-igranih filmova "Dosije Kosovo", koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine, saopštilo je Ministarstvo.

#related-news_0

Kako se navodi, serijal će obuhvatati šest filmova, prva dva će biti emitovana početkom iduće godine i posvećena su stradalim civilima i 118 policajaca nastradalih na Kosovu i Metohiji 1998. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, najavljujući serijal, istakao je da MUP ima obavezu da sačuva istinu o vremenu „albanske oružane pobune i NATO agresije na Srbiju“.

Naveo je da su Srbiji decenijama zabranjivali da pamti, da se podseća, da piše svoju istoriju.

Kako je naglasio, serijal je organizovan, sistematičan, dokumentovan i na istini i dokazima zasnovan način da ispričimo svoju priču, da svoju istoriju mi napišemo.

„Ako mi ne budemo pisali svoju istoriju, pisaće nam je drugi. Kada god drugi pišu našu istoriju mi smo agresori, ubice, za našu decu nema pravde“, rekao je Vulin i dodao da je MUP beskrajno ponosno na saradnju sa RTS iz koje će proizići bar šest filmova koji će obraditi sve što se dešavalo na prostoru Kosova, sve što je prethodilo NATO agresiji i što je bilo oružana pobuna od 1998. do 2001.

„Svaka priča će biti ispričana, svaka će biti dokumentovana, nijedno naše ime neće biti zaboravljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da štiti bezbednost, sigurnost, imovinu i čast svakog građanina Srbije, ali ima i obavezuda sačuva sećanje“, naglasio je Vulin.

Autorka i rediteljka filmova Slađana Zarić precizirala je da prvi film pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila, kada su krenuli oružani sukobi između OVK i prvenstveno snaga policije, pa do kraja septembra 1998. kada se završilo ono što se u mnogim udžbenicima naziva „velika letnja ofanziva“.

Drugi film, koji ćemo takođe gledati početkom sledeće godine, kako je navela, govori o Račku. Najavljujući projekat iznela je tvrdnje koje se kose sa sudski utvrđenim činjenicama.

„Priča o jednoj policijskoj akciji koja je briljantno izvedena, a koja je na kraju predstavljena kao jedno strašno stradanje civila. Gledaoci RTS će po prvi put moći da se upoznaju sa onim šta se u Račku dešavalo, po hronologiji dešavanja iz sata u sat i prvi put će u ovom projektu, RTS i MUP, pričati oni koji su tog 15. januara 1999. bili u Račku“, precizirala je Zarić.

Na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Vlastimiru Đorđeviću pred Haškim tribunalom utvrđeno je da je u Račku ubijeno 45 civila albanske nacionalnosti, kao i da je većina ubijena iz blizine.

Zarić je kazala je da su oni koji 1998. godine nisu živeli na Kosovu i Metohiji vrlo malo upoznati sa onim što se tamo dešavalo.

Sve dramatizacije, kako je istakla, rađene su na osnovu autentičnih svedočenja žrtava i njihovih familija, kao i na osnovu svedočenje Albanaca koja su data Haškom tribunalu prilikom procesa koji su vođeni protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimalja.

U okviru predstavljanja i najave serijala „Dosije Kosovo“, prikazane su dramatizovane scene koje prikazuju UČK logor Jablanica, koji se nalazio u selu u Metohiji, u operativnoj zoni kojom je tada komandovao Ramuš Haradinaj, dodaje se u saopštenju

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare