Farma svinja zadaje muke – zbog „jezera fekalija“ meštanin štrajkuje glađu

Vesti 02. jul 202119:28 > 21:48 35 komentara

Davor Bošković iz Temerina već peti dan štrajkuje glađu ispred zgrade opštine, tražeći da nadležni hitno zatvore farmu svinja "Temerin agrar". Inače, grupa građana već godinama zahteva iseljenje te farme, koja širi nesnosan smrad, i kako tvrde, zagađuje životnu sredinu. Na pitanja koja je N1 uputila opštini Temerin, firmi Temerin-Agrar, ali i austrijskoj ambasadi, jer je austrijska kompanija zakupac farme, odgovore i dalje čekamo.

To nije jezero – i da kamera može da snimi i mirise, odmah bi bilo jasno da je to tečna deponija, puna fekalija. I to tik uz njive ispod koje prolaze cevi iz kojih se deponija puni. Cevi idu dalje do kanala, u kom su meštani Temerina nekada davno učili da plivaju, pa još kilometar dalje, do farme „Temerina agrara“, sa 36.000 svinja. Samo pedesetak metara od prvih kuća u selu.

Farma je tu već devet godina, ali na smrad meštani ne mogu da se naviknu.

„Miris je nekad jači, nekad slabiji, sve zavisi od vetrova kako duvaju, tako da, evo vidite sad, ova žica, to je već ograda farme, a onaj tamo beli zid, ako vidite tamo, to su već prve svinje“, kaže Branislav Tintor.

N1: Pa to nema ni 50 metara od vaše kuće?

„54 metra“, dodaje.

Tu gde je, na građevinskom zemljištu, farma ne bi smela da bude, prema opštinskim propisima, kažu meštani

„Ta farma nikada nije ugledala svetlost upotrebne dozvole, ta farma nikada nijedan dokument nije dobila, ni jedan dokument iz ove ustanove ((opštine)) što imamo i napismeno. Iz te farme, taj zagađivač pravi veliki ekološki problem u smislu tih otpadnih voda, laguna, tamo takozvanih tih deponija se godinama svakodnevno prave fekalije, protura cevima do laguna, iz tih laguna ide u kanal do Jegričke i preko Tise do Dunava“, kaže meštanin Milenko Karlica.

N1

Više od 50 meštana Temerina je 2020. tužilo firmu „Temerin Agrar“ – i dobilo presudu, kojom je naloženo da se farma iseli. Presuda je poništena na apelaciji i sada je predmet ponovo pred sudom.

„Nema institucije u državi Srbiji kojoj se nismo obraćali. I ministru životne sredine, i ministru poljoprivrede, i ministarstvima u Novom Sadu pokrajinskim, zaštitniku građana smo ovde nas pet predali 90 dokumenata i vidite čuda, nismo dobili odgovor na to“, kaže Karlica.

Jedini ko se odazvao na poziv, bio je krajem juna ove godine ataše austrijske ambasade Kristijan Bravenc, jer je „Temerin Agrar“ ćerka firma austrijske kompanije „Gierlinger Holding“.

„On je obišao zajedno sa nama sve to i tu lagunu, bio je šokiran i kad je video sve to i tu lagunu on je rekao „das ist nicht lagune, das ist Deponia“, priča meštanin Temerina Davor Bošković.

Nekoliko dana posle posete, austrijski ataše obećao je da će na farmi ubuduće biti manje svinja. Temerinci, međutim, imaju samo jedan zahtev.

„Jedan jedini zahtev – da se farma iseli“, kaže Bošković.

Zbog toga se Davor Bošković odlučio na drastičan korak – štrajk glađu ispred Opštine, do ispunjenja zahteva. Za sada se uzdaju u ministra poljoprivrede, koji im je u telefonskom razgovoru obećao da će uskoro doći u Temerin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare