Muftija Jusufspahić: U vremenu ratova i zavade, moramo se žrtvovati na putu mira

Vesti 08. jul 202213:33 0 komentara
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U današnjem vremenu smutnje, zavade i ratova, moramo se žrtvovati na putu mira i sve ljude podsećati da su braća, a da nam je jedini neprijatelj šejtan, nečastivi, sotona, Lucifer, koji se zavetovao da će do sudnjeg dana biti naš neprijatelj i otvoreno to pred Bogom posvedočio, poručio je muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić.

„Nemojmo se zavaravati da smo mi jedni drugima neprijatelji, već je to igra šejtanska koju trebamo prepoznati, a sve je to činjeno od strane šejtana zbog njegove ogromne ljubomore, jer je Bog dao namesništvo na zemlji čoveku, zemljaninu, čoveku stvorenom od zemlje, a šejtan se pobunio tada – ‘zar mene koji sam od vatre stavljaš pod nekoga koji je od zemlje stvoren, smatrajući da je vatra vrednija od zemlje'“, rekao je Jusufspahić na konferenciji za novinare, koja je održana povodom Kurban bajrama, u Bajrakli džamiji u Beogradu.

On je rekao da je izvor zla „sujeta da smo nešto vredniji ako smo roda nečijeg drugog“.

Jusufspahić je svim muslimanima Srbije, regiona i celog sveta poželeo srećan Bajram.

„Neka i ovaj Bajram bude u znaku jačanja porodičnih veza, toplih i dobrih odnosa među svima i moralne obnove pojedinca i društva“, poručio je Jusufspahić.

On je rekao da je Bajram za islamske vernike vreme i prilika kada oživljavaju svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i mir svakome.

Jusufspahić je istakao da je Bajram veliki dan za svakog muslimana i muslimanku.

„Bajram je radost u veri, u molitvi, radost u dušama ljudi koji su svojom požrtvovanošću činili sve da zaštite svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora i psovki, da zaštite svoje ruke od ružnog posla“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, za istinsku bajramsku radost i doživljaj najvažniji elementi su radost u srcu, koja se manifestuje osmehom na licu prilikom srdačnog zagrljaja i rukovanja, pomirenje i sa onima s kojima smo bili u svađi.

„Porodica na okupu – trenuci sreće i radosti sa njima, posete rodbini, prijateljima, komšijama, to su znaci našeg Bajrama“, dodao je Jusufspahić.

On je omladini poželeo srećan i uspešan upis u srednje škole i na fakultete, a roditeljima poručio da „čuvaju svoj plod života“, da svoju decu usmere pravim putem i istinskim vrednostima.

„Saosećam i sa svom našom braćom iz tradicionalnih verskih zajednica i podržavamo inicijativu da se veronauka, koja je teškom mukom ušla u škole, sačuva i da ostane i da bude još bolja, jer ona neće naštetiti ljudskom društvu. Društvo koje se razdvaja na verujuće i neverujuće je podeljeno društvo, a nama Bog kaže – uđite u mir svi zajedno“, rekao je Jusufspahić.

On je poručio da „moramo da budemo jedni uz druge pogotovo u ovim danima, danima kada su iskušenja velika, kada je Treći svetski rat na pragu, ne daj Bože“.

„Moramo da pokažemo jedinstvo u ljudskom smislu, moramo da budemo ono što čovek u izvornom i znači“, rekao je Jusufspahić.

On je poručio da je „najvažnije ostati čovek“.

„To je privilegija koju nam Bog daje da je sačuvamo ili da je izgubimo, to je naš izbor“, rekao je Jusufspahić.

Bajramska molitva u Beogradu obaviće se u subotu 9. jula u 5:40, u Bajrakli džamiji, dok će Bajramska sofra biti 12. jula, u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!