MSP: Srpska državljanka još u Kabulu, pokušavamo bezbedno da je evakuišemo

Vesti 20. avg 202110:37
Podeli:
Izvor: N1

Srbija pomno prati situaciju u Avganistanu i pokušava da bezbedno evakuiše našu državljanku koja se još nalazi u Kabulu, rekao je jutros za RTS državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

Najavio je i da će lično sledeće nedelje otići u prestonicu Uzbekistana da vidi da li je i na koji način moguće ubrzati njenu evakuaciju.

POVEZANE VESTI:

„Ovo je kraj procesa američkih pregovora sa talibanima koji traje već godinama, ali niko nije očekivao da će se stvari ovako brzo odvijati. Mi nikada nismo bili deo konflikta u Avganistanu. Čak smo u jednom trenutku pružili dobre usluge prilikom pregovora strana u konfliktu, ali ne kao medijatori, već pre svega u vidu obezbeđivanja sigurnosti učesnika i garantovane diskrecije“, rekao je Starović.

Starović je izjavio i da se može očekivati novi talas izbeglica i zbog toga je bitna međunarodna saradnja da bi se procesom migracije upravljalo na pametan način.

„U prethodnom izbegličkom talasu preko naše zemlje je prošlo preko milion ljudi. Niko od njih nije bio ni gladan ni žedan i sve je prošlo na jedna human i civilizovan način. Ali moramo biti svesni da malo šta možemo učiniti sami bez saradnje sa drugim zemljama“, istakao je Starović.

Donacije vakcina afričkim zemljama

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nalazi se u višednevnoj poseti jugu Afrike gde će u ime Srbije donirati nekoliko desetina hiljada vakcina, ali i hranu.

„Ovo je izuzetno važna poseta ministra Selakovića afričkom kontinentu. Selaković je u četvrtak sleteo u Keniju, a danas boravi u Zimbabveu. Posetiće i Zambiju, Angolu i Namibiju kojima će uručiti donacije vakcina protiv koronavirusa, a narednih dana biće potpisani i ugovori o donacijama Tunisu i Iranu. To je važno, jer je svega 2-3 odsto stanovništva na afričkom kontinentu potpuno imunizovano, a Srbija među malim brojem država koje su uspele da u ranoj fazi nabavile vakcine za svoje građane“, rekao je Starović.

Prema njegovim rečima Srbija je do sada reko 200.000 doza vakcina uručala i zemljama regiona.

Priština krši Vašingtonski sporazum

Starović je ocenio i da Priština krši Vašingtonski sporazum time što od pojedinih zemalja traži priznanje Kosova, i da je Srbija iako posvećena poštovanju sporazuma, spremna da reaguje kada za to dođe vreme.

„Jedan deo Vašingtonskog sporazuma podrazumeva i taj dvostruki moratorijum od godinu dana. Taj period ističe uskoro. Mi smo poštovanju Vašingtonskog sporazuma bili maksimalno posvećeni, ali ne možemo da ne primetimo drastična i flagrantna kršenja od strane Prištine. Mi nismo bili naivni da se ne pripremimo za period kada će Priština ili prekršiti sporazum ili će doći do isteka perioda moratorijuma i spremni smo da reagujemo kada za to dođe vreme“, rekao je za RTS Nemanja Starović.

Komentari

Vaš komentar