Mreža SafeJournalists osudila uvrede Šešelja upućene Nataši Miljanović Zubac

Vesti 02. feb 202113:39 2 komentara
N1/arhiva

Mreža SafeJournalists najoštrije je osudila napad srpskog političara Vojislava Šešelja na novinarku Radio televizije Republike Srpske Natašu Miljanović-Zubac i najavila da će o tome obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

U saopštenju se podseća da je Šešelj, osuđeni ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke, prošle subote verbalno napao Natašu Miljanović-Zubac u jutarnjem programu Hepi televizije, nazivajući je uvredljivim imenima,navodno otkrivajući tajne o njenoj prošlosti.

Moram da kažem da sam veoma razočarana što su voditelji i uredništvo Hepi televizije dozvolili Šešelju da iznosi takve uvrede, bez ikakve reakcije ili pokušaja da ga spreče u tome, rekla je Milajnović Zubac za SafeJournalist.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, ocenila je da se radi o brutalnom primeru mizoginih izjava političara koji kontinuirano govore o politici nasilja nad novinarkama.

Institucije moraju da zaustave kršenje ženskih ljudskih prava, i u tom kontekstu posebno pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Savet za štampu Srbije da preduzmu zakonom propisane mere za rodnu diskriminaciju, zadiranje u privatnost i verbalno nasilje nad novinarima RTRS, rekla je Rudić.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se svojoj članici u osudi uvredljivog i pogrdnog govora i pozvala javne osobe i političare da se pravilno ponašaju u svom javnom nastupu.

Pozivamo regulatorna i samoregulatorna tela u Srbiji da preduzmu mere protiv medija, koji su dali prostora za takav neprimeren sadržaj, navodi se u saopštenju.

Mrežu čine Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare