Mreža Fudbal protiv rasizma (FARE): Izbaciti ultradesničare sa tribina

Vesti 17. okt 202114:36 0 komentara
AFP/Peđa Milosavljević

Šef politika FARE mreže (The Football Against Racism Network), krovne organizacije za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u fudbalu, Pavel Klimenko ocenio je da je jedino rešenje u borbi protiv prisustva ultradesničara na tribinama fudbalskih stadiona njihovo "izbacivanje sa tribina".

„To je zadatak i za klubove i za državu kroz zakone i policiju. Jedino sistemski se može boriti protiv toga“, rekao je Klimenko za VOICE (voice.org.rs).

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, u srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi – po istraživanjima FARE mreže – ima najviše ekstremne desnice na stadionima.

„U zapadnoj Evropi, jačanjem građanske svesti, mnoge ove desničarske navijačke grupe izgubile su svoju moć koju su nekada imale, pa smo imali prilike da vidimo progresivne navijače u Nemačkoj koji su proterali većinu ekstremnih desničara, sa nekim izuzecima“, naveo je Klimenko.

Govoreći o prisustu fašističkih i neonacističkih simbola na tribinama, Klimenko je kao „smešan“ ocenio argument navijača da se neki simboli danas koriste u kontekstu daleke istorije ili religije.

On je naveo da su navijači nekritički preuzeli „keltski krst“ kao simbol i dodao da se njegova simbolika može posmatrati jedino u kontekstu zamene za korišćenje zabranjene nacističke svastike tj. kukastog krsta i da nosi rasističku poruku „Beli ponos širom sveta“ (White Pride Worldwide).

„Kontekst je veoma važan kada je u pitanju taj ili neki drugi simbol jer su ga ekstremni desničari preuzeli pre mnogo godina i nema načina da se pobegne od simbolike. Neko se srami da kaže da je neofašista i daje objašnjenja da su to u pitanju hrišćanski simboli“, kazao je Klimenko.

Osim isticanja ekstremističkih simbola, Klimenko je naveo da navijači sa desnim ekstremističkim ideologijama neretko verbalno napadaju igrače koji dolaze van Evrope, pevaju rasističke i homofobične pesme.

„Nekada je navijačka tribina samo platforma za promovisanje ekstremno desnih ideologija, pa možete videti neonacističke simbole kao deo identiteta grupe, možete videti poruke protiv migranata, LGBT osoba ili drugih manjina“, rekao je Klimenko.

On je ocenio da to predstavlja ozbiljan problem, jer su takvi obrasci ponašanja upečatljivi za one koji kao tinejdžeri odu na stadion prvi put.

VOICE je objavio analizu pojedinih navijačkih grupa u Srbiji i simbola koje koriste i utvrdio da su ultradesničarski simboli prisutni na fudbalskim stadionima uprkos zakonskoj zabrani, te da je navijačka tribina često „platforma za ekstremizam“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!