Mrdalj o sastanku u Briselu: Ne očekujem puno, ne vidim prostor za napredak

Vesti 11. jun 202117:362 komentara
Podeli:

Politikolog Mladen Mrdalj izjavio je u Danu uživo, govoreći o predstojećem sastanku Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu, da "ne očekuje ništa puno od tog sastanka". "Donekle se poklapa vremenski sa ovim što se sastaju Bajden i Putin. Moguće da će tu biti nekih povezivanja tih stvari. Mislim da se toga i jedna i druga strana pribojavaju. Ne vidim da ima prostora za napredak, ne vidim da ima šta da ih pomeri s toga, nema ni štapa ni šargarepe, ma koliko to svi sad očekivali od ove Bajdenove izjave", kaže on.

Kako je rekao, „loptica je odavno već u terenu Aljbina Kurtija, samo se to sad ponovo podvlači“.

„Mislim da ni EU ne zna šta sad da radi, a ni on ne zna šta da radi, da otuda dolazi ta njegova zapaljiva retorika o tužbi za genocid, o tome da Srbija mora da se izvini… Tema ZSO je podignuta na nivo pitanja opstanka projekta države Kosovo, ovde je proces zaglavljen, osim ako neka veća kriza ne prebaci lopticu na teren Beograda“, kaže.

Mišljenja je da je „ovo što je nedavno izašlo iz Vašingtona od Bajdena o sankcijama za one koji remete mir i stabilnost u regionu može da se čita kao pretnja Kurtiju da ne pokušava neke radikalne poteze“.

Povezane vesti

„Mislim da je on u jako teškoj poziciji. Nadam se da Beograd neće ništa učiniti da mu tu poziciju olakša. Logično je da će opozicija (na Kosovu) pokušati da mu uzvrati i da ošteti taj njegov oreol beskompromisnog borca za Kosovo“, kaže on.

Kako je rekao, govoreći o napadima na Srbe na Kosovu ili srpsku imovinu, ti incidenti „plivaju na toj retorici koju Kurti koristi kao jedino oružje koje ima sada kada je loptica na njegovoj strani“.

„Jer nije u stanju da ispuni ono na šta se prethodna vlada obavezala“, kaže on.

Govoreći o predstojećem sastanku Vučića i Kurtija, kaže da „ne očekuje ništa puno od tog sastanka“.

„Donekle se poklapa vremenski sa ovim što se sastaju Bajden i Putin. Moguće da će tu biti nekih povezivanja tih stvari. Mislim da se toga i jedna i druga strana pribojavaju. Ne vidim da ima prostora za napredak, ne vidim da ima šta da ih pomeri s toga, nema ni štapa ni šargarepe, ma koliko to svi sad očekivali od ove Bajdenove izjave“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar