Može li se do kompromisa o tablicama: Petković i Bisljimi kod Lajčaka u Briselu

Vesti 23. nov 202209:57 > 13:05 6 komentara
N1

Glavni pregovarači Beograda i Prištine stižu danas u Brisel gde će razgovarati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja evropski dopisnik N1.

Učešće na današnjim razgovorima potvrdili su glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, a sastanak Lajčaka sa delegacijom Beograda očekuje se oko 15 časova.

POVEZANE VESTI:

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine danas će doći u Brisel da bi pokušali da konačno nađu izlaz iz sadašnje krize, u evropskom duhu, potvrdio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

Stano je rekao da ukoliko se pregovarači (Petar Petković i Besnik Bisljimi) o nečemu usaglase, moglo bi da dođe i do sastanka na najvišem nivou.

Portparol u Evropskoj komisiji je istakao da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija prošlog ponedeljka u Briselu nažalost nije postignut nikakav sporazum o pitanju registarskih tablica, ali da EU očekuje „evropsko ponašanje obe strane kako bi se našao evropski izlaz iz tekuće situacije i najgroe krize poslednjih godina“.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin visoki predstavnik EU Žozep Borel je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset meseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni na 48 sati nakon što je to od njega zatražila američka strana koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

Najnovije tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocenila da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013 godine“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare