Movsesijan: Potrebno vratiti poverenje građana u birački proces

Vesti 02. sep. 202114:221 komentar
Podeli:

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je u emisiji N1 Studio Live da, čak i da zna šta piše u dokumentu koji je usvojen u okviru pripreme za sledeću rundu međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji, ne bi to mogao još da kaže, jer je dogovoreno da se ne iznosi u javnost dok se ne dogovori. "Znam da je uvaženo dosta toga što je opozicija navela u svojim predlozima", kaže on, dodajući da se sve ovo radi zbog "povratka poverenja građana u birački proces".

Predstavnici Evropskog parlamenta usvojili su „nacrt radnog dokumenta“ u okviru pripreme za sledeću rundu međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji. Dokument su usvojili članovi Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, kao i bivši evroposlanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Movsesijan kaže da, čak i da zna šta je u dokumentu, ne bi mogao da kaže, jer je dogovoreno da se ne iznosi u javnost dok se ne dogovori.

„Gotov je predlog dokumenta, koji bi trebalo da je predsednik Skupštine Ivica Dačić dobio kao kofasilitator. Znam da je uvaženo dosta toga što je opozicija navela u svojim predlozima“, kaže on.

Povezane vesti

Ističe da su mediji najvažnija stvar u tome.

„Javni medijski servis, mediji sa nacionalnom frekvencijom, da se izvrši jedna kontrola toga, nešto što nije REM do sada radio. Ono što nam nedostaje je kako će se to implementirati, to su odgovori koje ćemo dobiti polovinom ovog meseca. Ovo se radi zbog povratka poverenja građana u birački proces“, kaže on.

Prema njegovim rečima, sve je postalo tajna.

„Naš zadatak je da građanima obećamo da ćemo jedan veliki posao da odradimo kad nas izglasaju, kad budemo vlast, i kad uradimo tehnički pregled svega što je ova vlast u naše ime uradila“, kaže Movsesijan.

Kompromis je, kako kaže, uvek neophodan.

„U dijalogu razumemo svi da nećemo mi dobiti sve, a neko drugi ništa, sigurno ćemo morati da pristanemo na određene kompromise, mislim da to zavisi i od snage našeg pregovaračkog tima“, kaže on.

Kako je rekao, dokument bi trebalo da vide svi do kraja nedelje.

Rekao je da ga je „strah da pozove javno kolege iz opozicije“.

„Jednom kad sam to uradio, rekli su mi nemoj javno da pozivaš, tako da ja nejavno apelujem da se skupimo jer ako mi ne možemo da imamo dijalog između sebe, onda sigurno ne možemo da imamo međustranački dijalog, ni sa vlašću, ni sa bilo kim. Svi smo na istom zadatku, svi imamo istog protivnika. Mislim da ćemo vratiti poverenje birača, a s druge strane da pokažemo jednu ozbiljnost, jer ovo nije redovna situacija“, kaže Movsesijan.

Komentari

Vaš komentar