Moskva: Žurba SAD sa nuklearnim inspekcijama razlog zamrzavanja sporazuma

Svet 09. avg 202221:16 > 22:44 4 komentara
STR/KCNA VIA KNS/AFP (ilustracija)

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je odluka Moskve da zamrzne američke inspekcije svojih nuklearnih arsenala u skladu sa ključnim sporazumom o kontroli naoružanja izazvana nastojanjem Vašingtona da brzo pošalje inspektore.

Pročitajte još:

Rjabkov je rekao da zahtev SAD da Rusija odmah dozvoli inspekcijsko putovanje u skladu sa Ugovorom o novom START-u izgleda kao „otvorena provokacija“ usred trenutnih američko-ruskih tenzija.

„Obaveštenje o nameri SAD da u narednim danima izvrše inspekciju na našoj teritoriji postalo je okidač“, naveo je Rjabkov u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je najavilo privremeni prekid inspekcija u SAD. Tvrdi se da su sankcije ruskim letovima koje su uvele SAD i njihovi saveznici, vizna ograničenja i druge prepreke efektivno onemogućavale ruske vojne stručnjake da posete američka mesta za nuklearno oružje.

Bajdenova administracija nije odmah odgovorila javnosti na taj potez, koji je usledio tokom rastućih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog ruske vojne akcije u Ukrajini.

Rusija i SAD su suspendovale međusobne inspekcije u skladu sa novim START-om od početka pandemije koronavirusa a potez Moskve podigao je novu neizvesnost u pogledu budućnosti tog sporazuma.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je zamrzavanje privremeno, napominjući da Moskva „visoko ceni“ novi START i dodajući da bi inspekcije mogle da se nastave nakon što se reše problemi.

Novi sporazum START, koji su 2010. potpisali bivši predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, ograničava svaku zemlju na najviše 1.550 rasporedjenih nuklearnih bojevih glava i 700 rasporedjenih projektila i bombardera.

Sporazumom su predviđene i sveobuhvatne inspekcije na licu mesta kako bi se proverila usklađenost.

Samo nekoliko dana pre nego što je START trebalo da istekne u februaru 2021, Rusija i SAD su se složile da ga produže za još pet godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare