Moskovski Komersant: Ukrajina vratila EU na Balkan

Vesti 27. jun 202212:57 1 komentar
REUTERS/Yves Herman

Sastanak lidera Evropske unije i Balkana, koji je održan krajem nedelje u okviru samita EU u Briselu, potvrdio je spremnost Evrope da se ponovo aktivno angažuje na Balkanu zbog ukrajinske krize, ali na tom samitu nisu postignuti konkretni rezultati, piše moskovski dnevnik Komersant.

Pročitajte još:

List u članku pod naslovom „Ukrajina je vratila EU na Balkan – u Briselu su se setili davnih redova za ulazak u EU“, piše pozivajući se na evropske diplomatske izvore i balkanske analitičare da to znači da „masovno širenje EU na Balkan ne treba očekivati u dogledno vreme“ i da ono može biti samo pojedinačno.

Dnevnik navodi da je na samom evrobalkanskom samitu glavni lajtmotiv bila ocena da je „rat u Ukrajini ponovo doveo u prvi plan širenje Evropske unije“.

„Međutim, tokom četvoročasovnog zatvorenog samita nisu postignuti konkretni rezultati. Nisu najavljeni razgovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom o njihovoj integraciji u EU. Bosna nikada nije dobila status kandidata, a Kosovo nikada nije dobilo dugo obećanu liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU“, piše list.

Dnevnik dodaje da je čak i konferencija za štampu lidera EU, planirana po rezultatima evrobalkanskog samita otkazana, zvanično – „zbog nedostatka vremena“.

„Evropski diplomatski izvori potvrđuju da u EU zaista nema jednoglasne spremnosti ‘da prihvati sada novi, balkanski talas ekspanzije'“, piše list.

„Medjutim, ono što se danas dešava u Ukrajini i želja EU da sebi približi Balkan, sprečavajući tu novu destabilizaciju, primoravaju evropske lidere da traže načine da pokažu privrženost prethodno najavljenoj politici širenja“, navodi Komersant reči tih izvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare