Moneyval: Srbija unapredila mere protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Vesti 13. dec 202110:152 komentara
Podeli:
Izvor: Frederick Florin/AFP

Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, pokazujući značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima FATF, navodi se u novom izveštaju tela Saveta Evrope za borbu protiv novca "MONEYVAL", koji je usvojen danas u Strazburu.

U četiri oblasti koje se odnose na delatnost nefinansijskih preduzeća i profesija i međunarodnu saradnju, Srbija je unapredila svoju ocenu sa „delimično usaglašena“ na „u velikoj meri usaglašena“, dok je u jednoj oblasti, koja se odnosi na nove tehnologije, rejting Srbije oboren na „delimično usklađena“, jer država nije primenila nove međunarodne propise o virtuelnoj imovini i novcu.

„MONEYVAL je ispitao niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera koje je Srbija uvela, a koje se odnose na obaveze za advokate i notare, uslove za ulazak na tržište za računovođe i agente za nekretnine i međunarodnu saradnju finansijskih supervizora, međutim, zbog svojih proceduralnih ograničenja, nije procenio stepen do kojeg su one efektivno sprovedene u praksi“ navodi se u izveštaju tog tela.

Dodaje se da su preostali „manji nedostaci“, pa je iz tih razloga rejting Srbije povećan u četiri oblasti.

Iz tog tela navode da je zabeležen i „značajan napredak“ u primeni noviteta koji se odnose na virtuelna sredstva, ali i da su otkriveni „strateški nedostaci“, zbog kojih je ocena Srbije za primenu te preporuke smanjena na „delimično usklađena“.

Kako navodi, od 40 preporuka FATF, Srbija nema nijednu koja se smatra „neusaglašenom“. Puna usklađenost postignuta je u pet preporuka, u 34 su zabeleženi manji nedostaci, a samo jedna ostaje „delimično usklađena“.

„Srbija je uspela da ispuni opšta očekivanja – da otkloni većinu, ako ne i sve nedostatke, u proteklih pet godina od poslednje evaluacije“, navodi MONEYVAL i dodaje da je obaveza zemlje da za dve godine dostavi izveštaj o daljem ispunjavanju preporuka.

Međutim, sa 61. plenarne sednice MONEYVAL je pozvao Srbiju i sve članice „da osiguraju da se preporuke FATF ne koriste namerno ili nenamerno za suzbijanje legitimnih aktivnosti civilnog društva“.

Kako se navodi u zaključcima, na sednici su obavešteni „o prepisci sa specijalnim izvestiocima UN o istragama koje Jedinice za finansijske istrage Srbije vode protiv neprofitnih organizacija u Srbiji, a kontaktirali su ih više puta i predstavnici civilnog društva Srbije, ukazujući na „nenamerne posledice primene FATF standarda po civilno društvo“ u Srbiji.

„Podsećamo na konkretna ograničenja, sadržana u preporukama i metodologiji FATF, u pogledu ovlašćenja Jedinice za finansijske istrage da traži informacije od neprofitnih organizacija, koja su uvedena kako bi se izbegli neselektivni zahtevi za istragama u kojima ne postoji sumnja u pranje novca ili finansiranje terorizma“, navodi se u izveštaju i dodaje da će posebna pažnja biti posvećena takvim slučajevima.

Komentari

Vaš komentar